Європейський Союз розглядає пом'якшення санкцій проти росії через треті країни
15:22 26.11.2023
255

Кілька країн Європейського Союзу виступили за пом'якшення антиросійських санкцій через треті країни в новому пакеті, спрямованому на протидію обходу санкцій, що стосуються Росії. Це стало причиною дискусій серед держав-членів ЄС. Запропоновані заходи включають заборону на імпорт високопріоритетних товарів до Росії та установлення депозитів для контролю над їх обігом.

Проте, представники кількох великих країн ЄС висловили певні сумніви щодо доцільності і законності запропонованих заходів від імпортерів. Ці країни висловили бажання обмежити перелік товарів, на які будуть поширюватися запропоновані заходи. Також, на думку деяких, контрактні вимоги можуть поставити європейські компанії у невигідне конкурентне становище.

За останнім даними Bloomberg, експорт з деяких країн (таких як Вірменія, Азербайджан, Узбекистан) скоротився у другій половині 2023 року, але залишається на рівні, що перевищує показники до 2022 року. Понад 80% закордонних закупівель, які є пріоритетними для Росії, зараз проводяться з Китаю та Гонконгу. Крім того, Росія знаходить нові маршрути через Таїланд і Малайзію для отримання потрібних товарів.

Цікаво зауважити, що Об'єднані Арабські Емірати, які раніше були одним з основних каналів експорту до Росії, вказали на намір посилити контроль за експортом. Проте, їхні дані про торгівлю не надаються своєчасно, що ускладнює оцінку ситуації в цьому аспекті.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також