У США в роздрібних аптеках продаватимуть таблетки для переривання вагітності
19:00 07.01.2023
265

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) дозволить роздрібним аптекам продавати таблетки для переривання вагітності, повідомляє Reuters.

Аптеки можуть почати подавати заявку на сертифікацію для продажу таблеток для переривання вагітності в одній із двох компаній, які їх виробляють, і в разі успіху вони зможуть відпускати їх безпосередньо пацієнтам, отримавши рецепт від сертифікованого лікаря.

Законодавчі зміни потенційно розширять доступ до абортів, пише Reuters. Але не для всіх. Заборони абортів, зокрема й міфепристону (пігулок для переривання вагітності), набули чинності в більш, ніж у 12 штатах після того, як Верховний Суд США скасував конституційне право на переривання вагітності. Жінки в цих штатах потенційно мають поїхати в інші штати, щоб зробити аборт.

Верховний Суд Сполучених Штатів 24 червня скасував конституційну дію рішення Roe v. Wade, яке майже 50 років дозволяло вагітній жінці зробити аборт «без надлишкових державних обмежень».

Після цього заборона на аборт почала діяти в 13 штатах: Кентуккі, Айдахо, Міссурі, Міссісіпі, Луїзіані, Північній Дакоті, Техасі, Теннессі, Вайомінгу і Юті.

У відповідь Байден закликав Конгрес ухвалити закон, який захищає конституційне право на аборти. Він додав, що його адміністрація виступатиме за доступ жінок до ліків, як-от таблетки для контрацепції й медикаментозного аборту, а також їхнього права виїхати до штатів, де аборти дозволені.

Автор: Богдана Валігура
Читайте також