Світовій економіці загрожує новий спад у рекордно короткий термін - МВФ
12:02 13.11.2022
254

Напад Росії на Україну поставило і так постраждалу світову економіку на межу кризи. Економісти та чиновники попереджають: кризи не уникнути, питання лише в тому, наскільки глибоким і тривалим воно буде.


З часів Другої світової війни світ пережив півдесятка рецесій, включаючи ковідний 2020 рік. Якщо зараз станеться ще одна, то буде поставлено світовий антирекорд - ще жодного разу приріст багатства не змінювався зануренням у бідність лише за кілька років, пише ВВС.


Головна причина – вторгнення Росії в Україну. Є й інші, але до війни, що розв'язана Володимиром Путіним у Європі, вони не викликали побоювання рецесії. Тепер про неї говорять як про неминучість.

Звідки прийде біда? Можливо, з кредитного ринку, можливо, з фондового. "Може, це буде країна, а може і взагалі щось, про що ми поки що навіть і не здогадуємося", - сказав Даймон, який очолює американський банк JPMorgan Chase.


Видання нагадує про коронавірусний спад, коли світ закрився на карантин. 2020 року економіка знову опинилася в рецесії і скоротилася на 3%, але вже наступного року зросла на 6%.
Цього року зростання буде приблизно вдвічі меншим, а наступного і поготів - через війну, інфляцію, китайський локдаун і енергетичну кризу, припустили в МВФ.


"Усі проблеми поточного року пошматують рани світової економіки, так і не заліковані після пандемії.

У двох словах - найгірше попереду", - написали економісти МВФ в останньому прогнозі і передбачили піврічну рецесію в країнах, на які припадає приблизно третина світової економіки.
В цілому вони, як і раніше, сподіваються, що вона зросте приблизно на 3%, але не виключають і більш млявого приросту ділової активності, споживання, інвестицій та виробництва у світі - на 2% (шанс один до чотирьох), а то й всього на 1%. % (один 10).

Автор: Анна Бурлака
Читайте також