Світовий банк оцінює потреби України на відновлення у понад 400 млрд доларів
12:02 23.03.2023
254

Потреби України у реконструкції та відновленні зросли до 411 мільярдів доларів лише за рік після вторгнення Росії, повідомив Світовий банк 22 березня.

Оцінка, проведена спільно урядом України, Світовим банком, Європейською комісією та ООН, зросла порівняно з 349 мільярдами доларів – про таку суму йшлося у звіті, оприлюдненому у вересні 2022 року.

У вересні 2022 року Світовий банк зробив свій перший прогноз у $349 млрд, заснований на збитках перших трьох місяців війни.

За оцінками СБ, Україна вже у 2023 році потребує $14 млрд для критичних і пріоритетних інвестицій у реконструкцію та відновлення. Для цього знадобиться $11 млрд додаткового фінансування, понад те, що передбачено в бюджеті України на 2023 рік.

В України наразі є понад 150 млрд грн, які ринок може освоїти для відновлення житла та критичної інфраструктури, повідомив в інтервʼю Forbes прем’єр-міністр Денис Шмигаль. У межах програми швидкого відновлення пріоритетними є відновлення енергомереж, розмінування, відбудова житла та критичної інфраструктури, а також програми підтримки бізнесу.

Станом на грудень 2022 року Україна за час повномасштабної війни з РФ отримала від міжнародних партнерів фінансової допомоги на $28 млрд. За перші два місяці цього року донори перерахували Україні ще $6,3 млрд, повідомляв народний депутат Ярослав Железняк.

Загальна сума збитків, завдана інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення РФ, на лютий 2023 року сягнула $143,8 млрд. За оцінкою експертів проєкту KSE «Росія заплатить», продовжують зростати збитки таких сфер, як інфраструктура, освіта, енергетика, транспорт, торгівля та охорона здоров’я. 

Автор: Павло Петрушко
Читайте також