Світовий банк та донори нададуть Україні 1,75 млрд доларів на допомогу та відновлення
20:00 21.06.2023
253

Україна отримує додаткову фінансову підтримку в розмірі 1,75 мільярда доларів від Світового банку та міжнародних донорів. Це оголошення було зроблено сьогодні Групою Світового банку, яка зобов'язалася виділити кошти для надання екстреної допомоги та сприяння відновленню країни.

Фінансування включає гарантовану позику Світового банку у розмірі 500 мільйонів доларів від Сполученого Королівства, а також гранти на суму 1,25 мільярда доларів від Сполучених Штатів та 15 мільйонів доларів від Уряду Фінляндії. Ці кошти надаються в рамках Проєкту Світового банку "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні" (PEACE), який спрямований на підтримку адміністративної спроможності уряду та надання основних державних послуг.

Це додаткове фінансування проєкту PEACE є продовженням попередньої фінансової підтримки і буде використане для подальшого розвитку важливих галузей, таких як охорона здоров'я, освіта, пенсійні виплати, соціальні програми та заробітна плата працівників, які забезпечують надання ключових державних послуг. Гроші будуть передані уряду України після отримання підтвердження від Світового банку щодо виконання запланованих витрат.

Завдяки проєкту PEACE, розпочатому в червні 2022 року, уряд України вже зміг надати підтримку близько 13 мільйонам громадян, зокрема 10 мільйонам пенсіонерів, 500 000 працівникам у сфері освіти, 145 000 державним службовцям, 56 000 працівникам служби надзвичайних ситуацій та понад 3 мільйонам отримувачів соціальної допомоги та внутрішньо переміщених осіб. Загальна сума підтримки, надана Світовим банком та іншими партнерами з розвитку, становить 19,745 мільярда доларів.

Це нове оголошення щодо фінансування свідчить про загальну суму екстреної фінансової підтримки для України, яку забезпечує Світовий банк, та складає близько 35 мільярдів доларів, включаючи зобов'язання та обіцянки донорів з усього світу. Серед них США, Японія, Сполучене Королівство, Нідерланди, Іспанія, Норвегія, Німеччина, Канада, Швейцарія, Швеція, Данія, Австрія, Фінляндія, Ірландія, Литва, Латвія, Ісландія та Бельгія.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також