«Талібан» оголосив про закінчення війни в Афганістані. Більше 60 держав закликали дозволити бажаючим покинути країну
11:02 16.08.2021
409

Мухаммед Наїм, офіційний представник політичного офісу руху «Талібан» заявив телеканалу Al Jazeera про закінчення війни в Афганістані.

«Війна в Афганістані закінчена. Ми досягли того, що повинні мати по праву, - свободи нашої країни і незалежності нашого народу », - сказав Наїм. Найближчим часом таліби виберуть тип влади і режиму в Афганістані.

За словами Наїма, жителям та іноземним дипломатам Афганістану гарантована безпека. Таліби готові до діалогу з афганськими діячами і гарантують їм захист. Вони також підтримують діалог з іншими державами.

Раніше таліби увійшли в президентський палац в Кабулі і підняли над ним свій прапор. Це транслювалося телеканалом Al Jazeera, в ефірі якого один з лідерів бойовиків сказав каналу, що вхід в столицю «Не викликав заперечень з американської сторони», а розміщення угруповань узгоджувалося з американцями.

До взяття Кабула стало відомо, що президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку і залишив країну на літаку. В цей же день в аеропорту столиці зібралося безліч людей, які хочуть вилетіти з Афганістану. При цьому в країні скасували всі регулярні цивільні рейси, а прикордонні переходи перебувають під контролем талібів.

Про вимогу дозволити всім бажаючим громадянам Афганістану і іноземцям покинути країну 67 країн заявили в спільному зверненні, опублікованому на сайті Держдепу США. Серед підписантів - США, верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки, Німеччина, Великобританія, Франція, Австралія, Україна, Кот-д'Івуар і інші країни.

Автор: Маргарита Грабова
Читайте також