Традицію створення бойківської писанки додано до національного переліку нематеріальної культурної спадщини України
16:09 29.07.2024
254

Міністерство культури та інформаційної політики України оголосило про включення традиції створення бойківської писанки булавкою до національного переліку нематеріальної культурної спадщини України. Це сталося в понеділок.

Традиція писання писанок існує в районах компактного проживання бойків, зокрема в містах Турка та Самбір, а також у селах Самбірського району Львівської області та Закарпатської області. Окрім України, традиція зберігається і за кордоном, зокрема в Ізраїлі, Канаді, Австралії, Великобританії, Бельгії та Польщі.

Писанки традиційно створюються жінками та дівчатами напередодні Великодня. Майстрині використовують булавку (голку або загострену дерев’яну паличку) для нанесення орнаментів, передаючи з покоління в покоління знання про світобудову та сімейні традиції.

Знаки на бойківських писанках символізують різні аспекти природи і всесвіту, включаючи сонце, місяць і зорі, а також взаємозв’язок життя та річний цикл. Колір також має значення: червоний символізує радість життя, жовтий і оранжевий – природні світла, зелений – пробудження природи, коричневий – коріння роду, білий – чистота, а темний і чорний – пошана душам.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також