У 2021 році в Інклюзивно-ресурсному центрі №2 провели майже 500 корекційно-розвиткових занять
13:29 10.02.2022
259

У вересні 2019 року у Вінницькій міській територіальній громаді відкрився Інклюзивно-ресурсний центр №2 для дітей з особливими освітніми потребами. Це вже другий такий заклад у місті. Розташований центр на вулиці Замостянській, 51. У закладі з дітьми займаються психологи, логопеди та дефектологи. На обліку Інклюзивно-ресурсного центру перебуває 427 дітей з особливими освітніми потребами (ООП). Про це повідомляють у Вінницькій міській Раді.

Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр №2 Вінницької міської ради» розпочала свою роботу у вересні 2019 року. У минулому році заклад переїхав у нове приміщення з капітальним ремонтом і належною матеріально-технічною базою. Усі кабінети центру оснащені комп’ютерною технікою, мультимедійними засобами та спеціальними наочно-дидактичними матеріалами. Із сучасних новинок –інтерактивний стіл, сенсорна штора із фіброоптичного волокна, стіл для пісочної терапії з підсвіткою, сухий басейн з кольоровими кульками, великий сенсорний м’яч та інше корекційне обладнання.

«Діяльність Інклюзивно-ресурсного центру направлена на здійснення системного кваліфікованого супроводу дітей із особливими освітніми потребами. Фахівці проводять комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дітей від 2 до 18 років. За її результатами кожній дитині у закладі освіти розробляють індивідуальні програми розвитку. Також у центрі надають психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги дітям з особливими освітніми потребами, які навчаються у закладах дошкільної, загальної середньої та професійної освіти. Ми постійно працюємо в напрямку розвитку інклюзивної освіти у Вінницькій громаді та створюємо належні європейські умови щодо надання послуг таким дітям. Зазначу, що Інклюзивно-ресурсний центр на Замості обслуговує дітей, батьків, заклади освіти не лише Вінниці, а й приєднаних територій», - каже директорка департаменту освіти міської ради Оксана Яценко.

Діяльність Інклюзивно-ресурсного центру забезпечують педагоги: вчителі-логопеди, вчителі-дефектологи (сурдопедагоги, олігофренопедагоги, тифлопедагоги) та практичні психологи.

В Інклюзивно-ресурсному центрі на обліку перебуває 427 дітей з особливими освітніми потребами, з них 289 дітей шкільного віку та 138 – дошкільного. Вони пройшли комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини і зареєстровані в Автоматизованій системі інклюзивно-ресурсного центру.

Так, у 2021 році фахівці центру зробили 246 первинних та повторних комплексних оцінок, провели 462 корекційно-розвиткових заняття та надали 154 консультації для батьків дітей з ООП і педагогів закладів освіти.

«У минулому році ми організували та провели інформаційно-просвітницькі та методично-освітні заходи. Зокрема, для педагогів закладів освіти розробили набір із 10 ментальних карт на тему інклюзії для тренінгової роботи, записали навчальні відео для педагогів та батьків дітей з особливими освітніми потребами, розмістили на сторінці центру у Facebook інтерактивні ігри, провели онлайн-зустрічі для заступників директорів закладів освіти, які відповідають за інклюзивне навчання, організували онлайн-конференції, семінари, круглі столи та майстер-класи», - розповідає директорка КУ «Інклюзивно-ресурсний центр №2 Вінницької міської ради» Алла Очеретна.

Нагадаємо, що у Вінниці функціонує ще один Інклюзивно-ресурсний центр №1 на вулиці Келецькій, 59.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також