У Білорусі завершилось розслідування першої справи про «рейкових партизанів», обвинувачуваним загрожує страта
14:32 29.06.2022
262

Слідчий комітет Білорусі повідомив про завершення слідства щодо трьох "рейкових партизанів", справу передано до прокуратури для направлення до суду.

Про це повідомляє СК РБ, "Радіо Свобода", правозахисний центр "Вясна"

Зазначається, що трьом жителям Гомельської області висунули звинувачення за чотирма статтями:

  • частина 3 статті 361-1 (участь в екстремістському формуванні);
  • частина 3 статті 289 (терористичний акт, вчинений групою осіб та спричинений тяжкими наслідками);
  • частина 2, 4 статті 309 (навмисне пошкодження шляхів сполучення, що спричинило тяжкі наслідки);
  • частина 1 статті 356 (зрада держави).

Зокрема, у повідомленні СК обвинувачених називають «зрадниками батьківщини», хоча суд ще не розпочався. Трьом « рейковим партизанам» загрожує страта.

Юрист Павло Сапелко пояснює, що "світлогірським партизанам" не може загрожувати розстріл, але силовики вже, очевидно, з нетерпінням чекають на таку можливість.

Останніми змінами до Кримінального кодексу депутати Національних зборів РБ суттєво розширили можливості застосування страти. Однак можливість розстрілювати за антивоєнні "партизанські" замахи на залізничну інфраструктуру, якими люди намагалися запобігти перекиданню російської військової техніки та озброєнь в Україну, з'явиться лише щодо діянь, скоєних після 29 травня 2022 року — дня набрання чинності відповідними змінами.

"А невгамовна кровожерлива риторика владних ресурсів підказує, що на цю можливість силові відомства чекають з нетерпінням", - каже юрист.

Передісторія:

Самопроголошений президент Білорусі Аляксандр Лукашенко санкціонував використання білоруської залізниці для перевезення російських ракет для війни проти України. 

Білоруські партизани відгукнулися на заклик українців влаштувати «рейкову війну» та завадити Росії перекидати в Україну солдатів, зброю і техніку для продовження війни.

Режим диктатора Алєксандра Лукашенка, який підтримує агресію РФ проти нашої країни, розпочав репресії проти «рейкових партизанів». Відомо більш ніж про 60 людей, затриманих у Білорусі починаючи з 24 лютого за підозрою у блокуванні залізниці.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також