У дванадцяти українських громадах відновлюють критичну інфраструктуру
12:57 27.06.2023
270

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну завдало серйозної шкоди системам тепло-, електро- та водопостачання й водовідведення, житловому фонду, а також школам і медичним закладам. У грудні 2022 року Європейський Союз та НЕФКО оголосили про співпрацю з метою реконструкції та ремонту критичної муніципальної інфраструктури в Україні. Програма вартістю 50 мільйонів євро фінансується Євросоюзом та реалізується під управлінням НЕФКО. Наразі в усіх дванадцяти громадах проводяться перші заходи, як-от технічне проєктування та закупівля підрядників громадами за підтримки НЕФКО. Кілька тендерів перебувають на стадії оцінки, і очікується, що перші будівельні роботи розпочнуться найближчим часом.

«Відбудова України потребує термінових дій, і тому ми сподіваємося, що наша співпраця з НЕФКО з метою відновлення критичної муніципальної інфраструктури місцевих громад, сильно пошкодженої під час повномасштабної російської агресії, скоро перейде до етапу будівництва», – розповіла Клое Алліо, керівниця операційного відділу «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та довкілля» Представництва Європейського Союзу в Україні.

Основні цілі програми – відновити об’єкти критичної муніципальної інфраструктури в громадах, які зазнали значних пошкоджень у результаті бойових дій, а зараз знову перебувають під контролем українського уряду, забезпечити надання базових муніципальних послуг місцевим мешканцям, а також підвищити надійність та безпеку систем тепло-, електро- та водопостачання й водовідведення у громадах під час війни.

«Ми працюємо з громадами в районах, які сильно постраждали від російського вторгнення до того, як були звільнені. Ми раді можливості допомогти цим громадам поступово повернутися до нормального життя та підтримати їхнє довгострокове “зелене” відновлення», – прокоментував Ульф Бойо, віцепрезидент НЕФКО в Східній Європі.

Загалом дванадцять міст і селищ міського типу Київської області, що зазнали значних пошкоджень, але не мають власних ресурсів, щоб спроєктувати та здійснити реконструкцію критичної інфраструктури, підписали угоди з НЕФКО на отримання грантового фінансування від ЄС: Бородянка, Борщагівка, Димер, Дмитрівка, Гостомель, Ірпінь, Іванків, Калинівка, Немішаєве, Пісківка, Славутич та Велика Димерка.

Залежно від критичних потреб, визначених для кожного проєкту, у громадах будуть реалізовані такі конкретні заходи:

  • ремонт та модернізація систем опалення;
  • ремонт систем водопостачання;
  • ремонт та модернізація систем очищення стічних вод.

«Ми вже розпочали підготовчу роботу в усіх обраних громадах, маючи на меті не лише відремонтувати, а й покращити системи надання муніципальних послуг та впровадити більш енергоефективні та безпечні для довкілля рішення. У населених пунктах буде здійснено ремонт різних складових водопровідних мереж та/або систем теплопостачання. Будівельні роботи по перших проєктах перебувають на початковій стадії», – пояснив Ронні Нілссон, старший радник НЕФКО та координатор програми.

Муніципалітети та створені ними групи з реалізації проєктів отримують технічну допомогу протягом усієї фази впровадження проєкту, включаючи допомогу в підготовці проєктно-технічної документації та фінансових планів та надання підтримки в процесі закупівель НЕФКО та консультантами, із якими організація уклала контракт, – CES-Clean energy solutions спільно з iC Consulenten, а також Urban Technology Alliance (UTA).

Проєкти, що реалізуються в рамках Програми відновлення критичної інфраструктури, спрямовані не лише на відбудову пошкодженої інфраструктури, але й на її модернізацію та суттєве підвищення енергоефективності.

Ця програма фінансується Європейським Союзом і реалізується під управлінням НЕФКО. НЕФКО бере на себе зобов’язання працювати над зеленим відновленням України разом зі своїми скандинавськими власниками та ЄС, щоб гарантувати, що Україна буде відбудована екологічнішою та кращою. Окрім цієї програми, НЕФКО наразі керує ще п’ятьма програмами, які фінансуються ЄС. Вони стосуються модернізації систем водопостачання, впровадження заходів із підвищення енергоефективності громадських будівель та мереж вуличного освітлення, а також будівництва, ремонту та реконструкції громадських будівель для задоволення нагальних житлових потреб внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Автор: Валерія Драгоманова
Читайте також