У Китаї повінь після найсильніших «за тисячу років» злив. Загинули 25 людей
13:01 22.07.2021
466

Щонайменше 25 людей загинули через повені в центральній провінції Китаю Хенань, 12 з яких - в затопленому метро столиці регіону Чженчжоу. Повінь сталася через сильні дощі, які почалися в провінції у вихідні. Вони підвищили рівень води в річках. Про це повідомляє Reuters.

З 17 по 20 липня в Чженчжоу випало 617,1 міліметра опадів, що можна порівняти з середнім показником за рік - 640,8 міліметра. За словами представників місцевого метеорологічного бюро, такі зливи бувають «раз в тисячу років».

Чотири людини з 25 загинули в місті Гун'і, розташованому на захід від Чженчжоу. Семеро людей вважаються зниклими без вести. Через зливи з 16 липня постраждали понад 1,2 мільйона жителів Хенаня, тисячі військових допомогли евакуювати близько 100 тисяч жителів Чженчжоу. У регіоні закрили автомобільне і залізничне сполучення, закрито аеропорти.

У місті також затопило метро. У роликах, що публікуються в соцмережах, видно, що люди стоять в вагонах в каламутній воді, рівень якої сягає грудей. «Мені було дуже страшно, але найстрашнішим була не вода, а зменшення подачі повітря в вагоні», - наводить агентство слова одного з пасажирів підземки.

З метро евакуювали 500 осіб, рятувальники виводили їх через затоплені тунелі.

У Чженчжоу прорвало греблю на водосховищі Гоцзяцзуй. Через це в провінції ввели перший рівень реагування на надзвичайну ситуацію, а МНС Китаю підвищило національний рівень загрози з третього до другого.

У найближчі три дні в регіоні також очікуються сильні зливи. Для допомоги жителям були відправлені понад 5,7 тисячі військовослужбовців.

 

Автор: Анна Макарчук
Читайте також