У проекті рішення саміту ЄС зазначено, що "Україна належить до європейської сім'ї", проте далі за це не йдеться
15:30 10.03.2022
261

У проекті висновків саміту лідерів Європейського Союзу, який відбудеться 10-11 березня у Версалі (Франція), щодо європейської перспективи зазначено, що "Україна належить до європейської сім'ї", проте статус кандидата не прописано.

Це випливає із проекту висновків, які має в розпорядженні агентство "Інтерфакс-Україна". "Після рішення глав держав і урядів ЄС від грудня 2016 року Європейська рада визнала європейські прагнення і європейський вибір України, як зазначено в Угоді про асоціацію. 28 лютого 2022 року, реалізовуючи право України на вибір своєї долі, президент України подав заявку України на вступ до Європейського Союзу. Рада діяла швидко і запропонувала комісії надати висновки щодо цієї заяви. В очікуванні цього і без зволікання ми й надалі зміцнюватимемо наші зв'язки та поглиблюватимемо наше партнерство. Україна належить до нашої європейської сім'ї", - зазначено проекті.

У проекті документа також зазначено, що "два тижні тому Росія повернула війну в Європу". "Неспровокована та необґрунтована воєнна агресія Росії проти України грубо порушує міжнародне право, принципи Статуту ООН і підриває європейську та глобальну безпеку і стабільність. Ця війна завдає невимовних страждань українському населенню. Росія та її співучасниця Білорусь несуть повну відповідальність за цю агресивну війну, зокрема за невибіркове заподіяння ударів по цивільному населенню і цивільних об'єктах", - зазначається в проекті.

Крім того, в проекті йдеться про те, що лідери ЄС віддадуть "належне народу України за його мужність у захисті своєї країни та наших спільних цінностей свободи та демократії". Ми не залишимо їх самих. ЄС і його держави-члени продовжуватимуть надавати скоординовану політичну, фінансову, матеріальну та гуманітарну підтримку. Ми сповнені рішучості надати підтримку відновленню демократичної України після того, як припиниться натиск Росії. Ми сповнені рішучості ще більше посилити наш тиск на Росію і Білорусь. Ми забезпечимо повне виконання запроваджених нами санкцій і залишаємося готовими швидко діяти з подальшими санкціями в міру необхідності", - йдеться в проекті.

Очікується, що буде прописано і позицію лідерів щодо біженців. "Ми пропонуємо тимчасовий захист усім біженцям війни з України. Ми віддаємо належне європейським країнам, особливо на кордоні з Україною, за проявлену величезну солідарність у прийнятті українських воєнних біженців. ЄС і його держави-члени продовжуватимуть проявляти солідарність і надавати гуманітарну, медичну і фінансову підтримку всім біженцям і країнам, що приймають їх", - ідеться в проекті висновків.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також