У російській зброї, яка використовувалась в Україні, знайшли сотні компонентів західного виробництва, — Reuters
12:33 09.08.2022
261

У зброї, яку російські окупанти використовують в Україні, виявили понад 450 компонентів іноземного виробництва.

Про це йдеться у звіті британського аналітичного центру Royal United Services Institute (RUSI), який отримало агентство Reuters.

Це найдетальніша на сьогодні оцінка ролі західних компонентів у війні Росії проти України.

Аналіз 27 одиниць цієї зброї й техніки – від крилатих ракет до систем протиповітряної оборони – показав, що вони базуються переважно на західних компонентах.

Близько двох третіх компонентів були виготовлені американськими компаніями. Зокрема продукція американських Analog Devices і Texas Instruments становила майже чверть усіх західних компонентів зброї. Інші компоненти надійшли від компаній з таких країн, як Японія, Південна Корея, Велика Британія, Німеччина, Швейцарія та Нідерланди.

Зазначається, що посилення експортних обмежень і контролю за їхнім дотриманням може ускладнити для Росії поповнення арсеналу зброї, такої як крилаті ракети.

Російська крилата ракета 9м727 містить в собі 31 іноземний компонент. Вони були виготовлені американськими Texas Instruments Inc і Advanced Micro Devices Inc, а також німецькою Cypress Semiconductor.

Водночас російська крилата ракета Х-101, яку використовували для ударів по українських містах, також мала 31 іноземний компонент з деталями, виробленими компаніями, включаючи Intel і належить AMD - Xilinx.

В агентстві додали, що понад 80 мікросхем західного виробництва перебували під експортним контролем США принаймні з 2014 року. Це означає, що для їхньої поставки в Росію потрібна була б ліцензія.

Результати розслідування свідчать про залежність російських військових від іноземних мікросхем для всього - від тактичних радіостанцій до безпілотників і високоточних боєприпасів дальньої дії. Попри це західні уряди не поспішали обмежувати доступ Росії до цих технологій навіть після анексії Криму.

 

Автор: Валерія Драгоманова
Читайте також