У Великобританії будуть вирощувати пшеницю, яка знижує ризик виникнення раку
11:13 04.09.2021
383

Великобританія стане першою країною в Європі, в якій пройдуть випробування з вирощування генетично відредагованої пшениці зі зниженим рівнем аспарагину - амінокислоти, яка при випічці хліба перетворюється в потенційно шкідливу речовина акриламід. Про це повідомляє The Times.

Випробування по вирощуванню нового типу пшениці на відкритому повітрі буде проводити компанія Rothamsted Research в Хартфордширі. Дослідження проводитимуть до 2026 року. За словами професора Найджела Халфорд, керівника проекту, мета випробувань - виростити більш корисну, але не генетично модифіковану пшеницю - без додавання нових ознак в генетичний матеріал рослини. При такому підході всі зміни в пшениці відбуваються в результаті природної мутації.

Ген пшениці відредагували за допомогою технології CRISPR. З її допомогою вже вирощують пшеницю, нешкідливу для людей з алергією на глютен. У Rothamsted Research відзначили, що випробування нової пшениці стали можливі тільки після Брекзіта, оскільки вимоги ЄС «блокують використання технології, яка отримує офіційне схвалення у багатьох інших частинах світу».

Першим генно-відредагованим продуктом, який вийшов на ринок, стало соєве масло. Воно з'явилося в США в 2019 році. При його створенні використовувалася технологія, альтернативна CRISPR.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також