У Вінниці розповіли, як може розвиватися економіка
12:59 18.08.2022
254

За даними Національного банку України, у 2022 році більше ніж на третину скоротиться ВВП України, що в свою чергу спричинить зростання цін.

Про це повідомляє Вінницька міська рада.

Директор департаменту економіки і інвестицій ВМР Максим Мартьянов пояснив, що відбувається зараз і на що чекати наприкінці року.

“Економіка України протягом перших двох кварталів втратила 15,1% і 39,3% ВВП. Прогноз НБУ на два наступні квартали – падіння на 37,5%. Таким чином, падіння економіки за підсумками поточного року прогнозується на рівні 35-40%”, - розповів Максим Мартьянов.

З початком військових дій український бізнес і зокрема, підприємства Вінницької громади стикнулись із прискоренням інфляційних процесів, що є і буде одним з ключових ризиків їх діяльності у поточному році.

Вперше за останні роки інфляція становить двозначні показники. Так, індекс споживчих цін у червні 2022 року склав 21,5% або більш ніж в два рази вище за показник аналогічного періоду 2021 року. Наявні прогнози НБУ передбачають зростання інфляції до 30% до кінця року.

“Інфляція, яка прискорюється щомісяця, болісно позначається на вартості споживчих товарів для населення. Піднялися також ціни на пальне. Ціни на бензин марки А-95 і дизельне паливо підвищились з початку року в діапазоні від 1,7 до майже 2 разів, що значно збільшує вартість логістики для усіх секторів економіки і є одним із суттєвих факторів підвищення цін на споживчому ринку”, - розповідає Максим Мартьянов.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також