Євросоюз перевірятиме здоров'я тих, хто в'їжджає
21:30 07.06.2017
253

Проект поки що готується, але ввести перевірку хочуть до 2020 року. Уряди країн Євросоюзу і Європарламенту "займаються підготовкою великого списку питань, на які в майбутньому доведеться відповідати всім особам, які приїжджають в ЄС", повідомляє Кореспондент.net.

З 2020 року всі громадяни третіх країн, які приїжджають в ЄС, повинні будуть заповнити онлайн-формуляр за зразком опитувальника у США. Причому список питань буде настільки великий, що виділених на заповнення десяти хвилин "навряд чи вистачить", пише кореспондент Вольфганг Бем.
Як сказано в документі Євроради, що знаходиться в розпорядженні у Die Presse, "подібний контроль націлений на те, щоб фільтрувати осіб, які представляють ризик для безпеки або здоров'я європейських громадян, а також тих, хто бажає нелегально потрапити до ЄС". Формуляр міститиме не тільки звичайні питання.
Якщо у когось є серйозне захворювання, йому доведеться відповідати на "додаткові питання". Також іноземці опитуватимуться на предмет знаходження в зонах бойових дій, додаткових деталей і планів повернення на батьківщину, йдеться в статті.
Німецький експерт із захисту даних, депутат Європарламенту від партії "Зелені" Ян Філіп Альбрехт бачить у новому систематичному зборі даних "тотальне стеження".
"У нас немає дефіциту інформації і баз даних. Нам не вистачає ретельного аналізу вже наявних відомостей. Замість того, щоб інвестувати сотні мільйонів євро таким чином, слід вкласти їх у поліпшення співпраці і краще технічне оснащення поліції, слідчих органів та спільних слідчих груп під егідою Європолу", - вважає він.
Нова система онлайн-в'їзду (European Travel Information and Authorisation System - ETIAS) працюватиме за тією ж схемою, що американська ESTA: в'їжджаючим доведеться заповнювати анкету ще до прибуття в ЄС. Отримана інформація про персональні дані людини, її місце проживання, контактні дані та питання про ймовірні ризики буде звірятися з уже наявними в комп'ютері даними, і в більшості випадків - Єврокомісія називає цифру в 95% - рішення прийматиметься відразу ж. Решту 5% перевірятимуть ретельніше, і, якщо після інтенсивної співбесіди буде визнано, що та чи інша людина становитиме ризик, їй можуть відмовити у в'їзді до Євросоюзу, пише Бем.
Читайте також