Плани Ради на тиждень: реформи і гучні призначення
16:40 03.10.2017
252

Нардепи займуться судами і пенсіями, а також можуть виділити цілий день для кадрових перестановок, - пише Сегодня.

У Верховної Ради цього тижня з'явилася чудова можливість дати старт рішучим реформам. На порядку денному – судова і пенсійна, однак, щоб їх прийняти, нардепам доведеться розглянути тисячі правок і знайти голоси "за".

ПЛАНИ. Перший пленарний тиждень жовтня стартує вже сьогодні, і нардепи почнуть його з судової реформи, якою займалися і всю другу половину вересня. Далі – пенсійна. З її допомогою, нагадаємо, уряд планує осучаснити пенсії майже для 6 млн українців на суму від 200 до тисячі гривень. При цьому минулої п'ятниці президент України Петро Порошенко висловив упевненість, що парламент прийме цю реформу. "Думаю, у вівторок ми все-таки проголосуємо за пенсійну реформу", – заявив і спікер ВР Андрій Парубій, додавши, що в пенсреформі набагато менше правок, ніж в судовій (2133 правки проти майже 5000 відповідно).

Днями торкнувся цієї теми і заступник голови департаменту комунікацій МВФ Вільям Мюррей. Він заявив, що прийняття реформи – критично важлива умова для п'ятого траншу в розмірі 1,9 млрд доларів. Черговий кредит від МВФ, нагадаємо, був запланований ще на середину серпня, проте через нерозторопність парламенту терміни довелося перенести.

На порядку денному також стоїть законопроект щодо забезпечення кібербезпеки країни. Парламентарії пропонують розробити особливий "індикатор кіберзагроз", яким керуватимуться правоохоронці для реагування на небезпеки з мережі. Також, після ухвалення закону в правовому полі країни повинен з'явитися термін "кібертероризм". Відповідати за кібербезпека в Україні повинні будуть СБУ, Нацполіція, Міноборони, управління Держспецзв'язку та Нацбанк.

А закінчити сесійний тиждень нардепи планують роздачею премій і стипендій Верховної Ради молодим вченим. Так, премії по 20 тис. грн за фундаментальні і прикладні дослідження отримають 42 особи. Іменні стипендії ВР для перспективних молодих вчених (по 2 тис. грн) отримають 30 осіб.

КАДРИ І ТЕРМІНИ. У БПП заявили, що парламент може зробити окремий "кадровий день" і проголосувати пакетом за голову НБУ, трьох міністрів, членів ЦВК та Рахункової палати.

Політолог Володимир Фесенко зазначає: дисципліна в Раді низька, тому є сенсвлаштовувати такі тематичні дні. "Чи буде результат? Думаю, не у всьому. Наприклад, результат щодо колективних питань (Рахункова палата і ЦВК) залежить від того, чи домовляться представники різних депутатських груп. Немає узгодження за складом Центрвиборчкому. Більшість нардепів пропонує повністю змінити його склад. І тільки "Батьківщина" – "проти", – додає він.

Політексперт Руслан Бортник вважає, що цього тижня пенсійну реформу точно приймуть, хоча і не в заявлені терміни: "Швидше за все, за неї буде багато голосів. Не виключаю, що десь під 300 – нардепам буде дуже складно обґрунтувати свою відмову перед виборцями. Але у вівторок навряд чи встигнуть: необхідно завершити питання щодо судової реформи або проголосувати за припинення її розгляду. Найімовірніше, на пенсреформу потрібно чекати до четверга".

Читайте також