В Одеському порту запрацював перший в Україні «АвтоХАБ» для розмитнення імпортних машин
19:01 08.09.2017
256

На території Одеського порту (в районі ТОВ «Євротермінал») стартував пілотний проект «АвтоХаб» для зручного розмитнення придбаних за кордоном автомашин. У церемонії відкриття нового сервісу взяли участь Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, в.о. глави УКРІНФОРМ Мирослав Продан, начальник Одеської митниці Олександр Власов, губернатор Одеської області Максим Степанов.

На прес-конференції для журналістів Володимир Гройсман зазначив, що «АвтоХаб» - це «єдиний офіс» для оформлення автомобілів.

- Раніше власники автомашин, брокери повинні були обійти не тільки служби порту, а й міські організації, щоб оформити придбані автомашини. Це забирало багато часу, створювало умови для корупції. Тому створення таких «єдиних офісів» для оформлення продукції, яка надходить в Україну, є пріоритетом в роботі вітчизняної митниці. Це перший пілотний проект. Надалі нам необхідно розвивати Одеську митницю, через яку проходить половина товарів, які завозяться в країну, - підкреслив Прем'єр-міністр.

Начальник Одеської філії АМПУ Ігор Ткачук зазначив, що відкриття подібного центру спростить процедуру та скоротить час розмитнення автівки.

- Одеський порт - це підприємство яке йде в ногу з часом. Сьогодні на території порту стартував пілотний проект, який дозволить людям економити свій час. Автомобілі на територію «АвтоХаба» будуть доставляти в контейнерах, після того, як їх розмитнять вони будуть відправлені на спеціальний майданчик для огляду фахівцями. Заповнивши митну декларацію, власник зможе отримати свідоцтво про реєстрацію та номерні знаки автомобіля, - зазначив Ігор Ткачук.

Про те, як будується робота АвтоХаба, розповів Олександр Власов:

- Новий сервіс координує роботу семи як державних, так і недержавних структур, які в одному місці за принципом «єдиного офісу» виконують процедури митного оформлення транспортних засобів і їх реєстрацію в сервісному центрі МВС. Унікальність проекту полягає в тому, що митники та прикордонники працюють у взаємодії з філією сервісного центру МВС України, відповідним органом сертифікації транспортних засобів, експертною організацією за визначенням ринкової вартості ввезених автомашин, - зазначив голова Одеської митниці.

Згідно з даними Одеської митниці, за 8 місяців нинішнього року оформлено близько 4,4 тис. Ввезених морем транспортних засобів. Для порівняння: в 2016 році було 833. Зараз в середньому на добу оформляється 36 одиниць.

Читайте також