Самопальна горілка. Як українців вбиває алкоголь
13:12 29.09.2016
252

За останні дні від вживання контрафактного алкоголю померли 36 осіб.

Виробника смертельного алкоголю ніби як знайшли, але глобально проблему це не скасовує.

Постійно фіксуються нові факти реалізації фальсифікованого алкоголю в торгових мережах.

Масові жертви

Держслужба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів зазначає, що в Харківській області зареєстровано 56 випадків отруєння сурогатами алкоголю. 24 людини в результаті отруєння померли.

У Донецькій області в місті Лимані зареєстровано 9 випадків отруєння, з яких 5 завершилися летально.

Також в місті Миколаєві в мікрорайоні Тернівка померли 5 осіб. У всіх померлих в крові виявлений метанол.

Також 2 людини померли від отруєння контрафактним алкоголем в Луганській області, одна людина поки перебуває в лікарні.

Хто готував

Прокуратура Харківської області спільно зі слідчими Держфіскальної служби і співробітниками СБУ встановили особу виробника сурогатного алкоголю, що викликав смертельне отруєння людей в декількох районах Харківської області.

Швидше за все, виробником є 27-річний харків'янин.


"У виявленому цеху підроблений алкоголь розливався як в тетропаки, так і в скляні пляшки. Вилучене направлено на експертизу", - зазначили в прокуратурі.

Встановлено ймовірний канал поставки сировини для виготовлення контрафактної продукції. Це один із сусідніх з Харківською областю регіонів.

Хто продавав

У Харківській області у справі про отруєння горілкою затримали трьох власників магазинів, повідомила прес-секретар прокуратури регіону Віта Дубовик.

Магазини розташовані у Вовчанському, Ізюмському та Харківському районах.

За словами Дубовик, власникам обрано запобіжні заходи. Зокрема, підприємця з Вовчанського району помістили під варту з можливістю внесення 275 тисяч гривень застави.

Ще двоє власників під цілодобовим домашнім арештом, хоча прокуратура вимагала утримання під вартою. Відомство буде подавати апеляцію.

Можна зустріти всюди

У Маріуполі правоохоронці виявили магазин, в якому реалізовувалися незаконно виготовлені алкогольні і тютюнові вироби.

Правоохоронці вилучили понад 1200 пляшок підроблених алкогольних напоїв і більш як 800 пачок сигарет на загальну суму близько 100 тисяч гривень.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.204 (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів) Кримінального кодексу України.

У Союзі споживачів України повідомили, що в Києві реєстрували факти реалізації фальсифікованого алкоголю в торгових мережах.

"До нас зверталися люди, які за запахом визначили, що їм продали не ром іноземного виробництва, який повинен був бути в пляшці. Я знаю про два подібні випадки щодо однієї і тієї ж продукції. Бажано звертати увагу на органолептичні якості. Якщо ви відкрили та відчуваєте різкий запах, непритаманний цьому алкоголю, то краще відставте його або зверніться в магазин з вимогою показати документи на цю продукцію. Торговельним мережам теж не дуже цікаво розбиратися з покупцями, котрі отруїлися алкоголем, купленим у них", - розповів газеті "Сегодня" заступник голови правління ВГО "Союз споживачів України" Олег Цильвік.

Найчастіше торгові мережі не перевіряють свого постачальника. У більшості випадків вони дивляться на етикетку і на супроводжуючі документи. Якщо алкоголь має пристойний вигляд і не викликає на перший погляд сумнівів, вони ставлять його в продаж.

Де брати

Алкоголь бажано купувати в місцях роздрібної торгівлі, які мають відповідні відділи для реалізації і ліцензії на реалізацію цієї підакцизної групи товарів.

Повинна бути щільно закрита кришка, акцизна марка повинна бути надійно приклеєна, а етикетка повинна читатися вільно.

Повинен бути зазначений виробник продукції, термін придатності, склад - все, що вимагається законом про захист прав споживачів.

Рішення по-київськи

Київська міська рада прийняла рішення про обмеження реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива в стаціонарних об'єктах торгівлі столиці.

Відповідні обмеження будуть діяти з 23:00 до 10:00 для всіх суб'єктів господарювання, які мають ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, крім закладів ресторанного харчування, йдеться в повідомленні міської ради.

"Щорічно в Україні від алкоголю помирає 40 000 осіб. Цю страшну статистику ми можемо зупинити лише рішучими діями, спрямованими на пропаганду здорового способу життя та обмеження вживання алкоголю", - заявив депутат Михайленко, який ініціював таке рішення.

Але Київське обласне регіональне відділення Антимонопольного комітету України вже заявило, що буде оскаржувати рішення Київської міської ради про заборону продавати алкоголь в нічний час.

Глава відомства Олексій Хмельницький вважає, що перед голосуванням проект рішення потрібно було узгодити з Антимонопольним комітетом.

Він також посилається на два рішення Вищого адміністративного суду України, який визнав незаконними подібні обмеження, які вже діють в деяких містах країни.

 

Джерело : Корреспондент.net  

Читайте також