Старт саміту G20, подорожчання борщу і зростання зарплат: цифри і події тижня
20:04 07.07.2017

Україна продовжує боротися з наслідками вірусної атаки, прогноз щодо зростання ВВП погіршився, але продажі легкових авто помітно зросли, - пише Сегодня.

Суспільство

Близько 10%

приватних, урядових і корпоративних комп'ютерів в Україні було виведено з ладу в результаті хакерської атаки, що сталася 27 червня, повідомив заступник глави Адміністрації президента України Дмитро Шимків. За його словами, половина заражених урядових і комерційних комп'ютерів зовсім вийшли з ладу.

Заступник глави НБУ Катерина Рожкова повідомила, що від кібератаки 27 червня постраждали близько 30 українських банків. Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що його міністерство в результаті атаки зазнало "мільйонні" збитки.

На 35%

в річному вимірі зросли продажі нових легкових автомобілів в Україні в січні-червні – до 36 375 од., повідомив AUTO-Consulting. У січні-травні приріст становив 33%, січні-квітні – 29,6%. У червні продано майже 6829 нових автомобілів, що на 45% більше, ніж рік тому. Лідером авторинку в червні, обійшовши Toyota, стала Renault, якій належить 10,8% ринку. Третю позицію займає Skoda, четверту – Kia.

На 36,8%

збільшилася середньомісячна заробітна плата українців у січні-травні в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року – до 6494 грн, повідомив Держстат. Найвищими були зарплати в сфері авіаційного транспорту в середньому 27 399 грн, що на 25,4% більше минулорічного показника.

206 тис.

військовослужбовців і працівників Збройних сил з початку військової операції на Донбасі отримали статус учасника бойових дій. За цей період заохочувальні нагороди від Міноборони отримали 41,5 тис. осіб, 13,32 тис. військовослужбовців і співробітників ЗСУ отримали державні нагороди.

2,7 млн тонн

вугілля вже накопичено на складах теплоелектростанцій і теплоелектроцентралей, що вдвічі більше, ніж в цей же час торік. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон. Раніше він заявляв, що для проходження наступного опалювального сезону потрібно накопичити до середини жовтня 3,8-4 млн тонн вугілля.

На 9,2%

зросла за червень вартість каструлі українського борщу з м'ясом об'ємом 3,5 – 4 л, до 90,62 грн, що пояснюється зростанням споживчих цін на більшість інгредієнтів цієї страви, підрахували в громадському об'єднанні "Економічний дискусійний клуб". При цьому вартість каструлі борщу без м'яса зросла на 21,6% – до 28,04 грн.

Економіка

На 6 процентних пунктів

- до 34% від ВВП – зменшився рівень тіньової економіки України в минулому році, такі попередні розрахунки оприлюднило Мінекономрозвитку. У міністерстві вважають, що скоротити його вдалося завдяки закріпленню макроекономічної стабільності і відновленню економічного зростання, поліпшенню бізнес-клімату за рахунок дерегуляції, легалізації ринку праці внаслідок зниження ЄСВ.

43,8 млн тонн

зернових експортовано в 2016/2017 маркетинговому році (МР, липень-червень), за даними Мінагрополітики – це є історичним максимумом для України. У 2015/2016 МР експортовано 39,5 млн т зерна, що на 13,5% більше, ніж у попередньому сезоні.

На 17%

в річному вимірі знизилося в першому півріччі виробництво сталі, до 10,277 млн т. За даними об'єднання "Укрметалургпром", випуск загального прокату при цьому знизився на 20%, чавуну – на 21%, коксу – на 22%, але випуск труб зріс на 27 %. За підсумками 2016 року випуск сталі зріс на 6%, чавуну – на 8%, загального прокату – на 6%, коксу – на 10%, але випуск труб скоротився на 1%.

У 10,36 рази більше

експортовано цукру з початку 2016-2017 маркетингового року (вересень-серпень) в річному вимірі – 738,5 тис. т, повідомили в асоціації "Укрцукор". У той же час в червні експорт знизився в 2,3 рази в порівнянні з червнем 2016 року – до 6,35 тис. т. Експерти прогнозують, що в подальшому темпи експорту цукру будуть знижуватися.

На 2,9%

збільшився видобуток природного газу в Україні в січні-червні в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року – до 10,3млрдкуб. м, свідчать дані "Укртрансгазу".

В 2,3 рази

або на 3,95 млрд куб. м зріс імпорт природного газу в річному вимірі в січні-червні. У червні-2017 імпорт склав 1 млрд куб. м газу проти 19,7 млн куб. м в червні-2016. Практично весь імпортований газ закачується в сховища.

На 13,1% більше

бюджетного розпису на цей період надійшло доходів до держбюджету в січні-червні. За даними Держказначейства, надходження до держбюджету за цей період на 48,7% вище показника за аналогічний період минулого року.

На 21%

в річному вимірі зріс за січень-червень транзит природного газу через українську газотранспортну систему (ГТС) – до 45,7 млрд куб. м, повідомив оператор газотранспортної системи компанія "Магістральні газопроводи України".

transit-2012-2017_01Графіка: "Укртрансгаз"

При збереженні такої динаміки до кінця року транзит газу досягне 90 млрд куб. м. Торік транзит природного газу через українську ГТС зріс на 23% – до 82,2 млрд куб. м.

1,604 трлн грн

становить сумарна вартість активів українських державних підприємств, повідомив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефедов. Чистий прибуток українських державних компаній в січні-вересні 2016 року був 38,3 млрд грн, а сукупна вартість держактивів – 1,5 трлн грн.

До 15%

у червні в річному вимірі прискорилася інфляція в Україні, в травні приріст був 13,5%.

Як зазначає НБУ, інфляційні процеси в цілому були контрольованими, однак прискорення інфляції в травні і червні виявилося вище траєкторії прогнозу регулятора в результаті подорожчання сирих продуктів харчування.

До 1,6% з 1,9%

Національний банк погіршив прогноз річного зростання ВВП в 2017 р. Прогнози на 2018 і 2019 роки залишилися колишніми: 3,2% і 4% відповідно. Перегляд прогнозу на поточний рік стався через гірші результати економічної активності в першій половині року, зокрема в сфері послуг, і через перегляд оцінок врожаю зернових.

На 34%

зросли в першому півріччі в річному вимірі власні доходи місцевих бюджетів – до 87 млрд грн., повідомив віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

На 22%

збільшили в січні-червні в річному вимірі українські металургійні комбінати виручку від експорту чорних металів – до 4,08 млрд доларів, при цьому їхня частка в експорті країни становить 19,8%, повідомила ДФС. У 2016 році виторг від експорту чорних металів скоротився на 10,3% – до 7,3 млрд доларів.

Світ

Саміт "Великої двадцятки"

стартував 7 липня в Гамбурзі. У перший день глави держав у вузькому колі обговорили ситуацію на Близькому Сході і боротьбу з тероризмом. Після того як Вашингтон на початку червня заявив про вихід з Паризької угоди по клімату, екологія – ще одна важлива тема на порядку саміту. Серед інших питань, які будуть підняті на зустрічі, – глобальне зростання економіки, міграція та протидія корупції.

54% громадян Великобританії

проголосували б проти Brexit, якби референдум відбувся зараз – такими є результати опитування організації Survation. Але 29 березня прем'єр-міністр Великобританії запустила процедуру виходу Великобританії з ЄС. Королева Великобританії схвалила закон про Brexit 16 березня. Процес виходу повинен тривати не більше двох років.

Залишилося на рівні 9,3%,

який є найнижчим з березня 2009 року, безробіття в 19 країнах єврозони в травні, свідчать дані Eurostat. У 28 країнах Євросоюзу безробіття в травні склало 7,8%, як і в квітні. В травні найнижчі показники в ЄС відзначені в Чехії (3 %), Німеччині (3,9%) і на Мальті (4,1%). У числі аутсайдерів як і раніше Іспанія (17,7%) і Греція (22,5%).

На 1,4%

зріс за червень індекс продовольчих цін у світі, який розраховує ФАО (Продовольча і сільськогосподарська організація ООН), в порівнянні з травнем 2016 він зріс на 7% . Таким чином, зростання світових цін на продовольство триває вже другий місяць поспіль.

Середнє значення індексу цін на зернові зросло за червень на 4,2% і є найвищим показником за останній рік. Середнє значення індексу цін на рослинну олію знизилося на 3,9%, через падіння ціни на пальмову та соєву олію. Середнє значення індексу цін на молочну продукцію зросло на 8,3%, наближаючись до максимального рівня за три останні роки. Середнє значення індексу цін на цукор – на 13,4% нижче за рівень травня, що стало мінімумом за 16 місяців.

Читайте також