Адаптивний карантин та менша ціна на газ: що зміниться в Україні з 1 лютого
10:01 29.01.2021
256

Найймовірніше у лютому в Україні стартує масова вакцинація населення, в країні запровадять адаптивний карантин, а українці менше платитимуть за газ. Детальніше про зміни, які чекають нас у лютому читайте у матеріалі.

Масова вакцинація населення

За словами президента України в лютому ми отримаємо першу партію вакцини. Наразі не відомо, препарат, якої компанії будуть використовувати для щеплення українців.

Однак поки Україна не може отримати ніяку вакцину – для цього необхідно змінити законодавство. Відповідний законопроєкт №4613 включений до порядку денного парламентської сесії, проте розглянуть його в кращому разі лише на початку лютого.

Повернення адаптивного карантину

Жорсткий післяноворічний карантин в Україні закінчився 24 січня. Проте до 28 лютого все ще продовжує діяти «карантин «помаранчевої зони» – обмежувальні протиепідемічні заходи, введені постановою Кабінету. Водночас в уряді заявили, що в лютому може бути прийнято рішення про повернення адаптивного карантину, коли регіони будуть розділені на зони, залежно від ситуації із захворюваністю.

Коли саме буде введено адаптивний карантин – вже в лютому чи після закінчення дії «помаранчевого», – поки не повідомлялося.

Газ подешевшає на два місяці

З 1 лютого відбудеться зниження ціни на газ для побутових споживачів. Кабмін своєю постановою №25 від 18 січня цього року відніс газ до товарів з високою соціальною значимістю і встановив граничні ціни на цей товар.

Згідно з документом, з 1 лютого ціна на газ не повинна перевищувати 6 грн 99 коп. за кубометр. Причому це ціна з урахуванням податку на додану вартість та плати за транспортування магістральними газопроводами до внутрішніх точок виходу з газотранспортної системи.

В Україні почне роботу нове-старе міністерство

З лютого відновить свою діяльність міністерство аграрної політики і продовольства. Нагадаємо: в рамках оптимізації органів влади у вересні 2019 року воно було ліквідоване. Точніше, приєднане до Міністерства економіки. Тепер те рішення скасували, і з 1 лютого Мінагрополітики знову стане самостійною одиницею.

Повернення міністерства пов'язують зі скасуванням мораторію на продаж землі сільгосппризначення і відкриттям ринку землі з липня 2021 року.

Почнеться реєстрація на ЗНО

У лютому традиційно починається реєстрація на зовнішнє незалежне тестування

Тим, хто цього року планує вступати до вищих навчальних закладів, важливо пам'ятати, що терміни реєстрації цьогоріч коротші, ніж у попередні роки. Раніше реєстрація тривала майже два місяці, з початку лютого майже до кінця березня. У цьому ж році вона проходитиме з 1 лютого тільки до 5 березня. Такі терміни встановлені наказом Міносвіти №1210 від 30 вересня 2020 року.

Джерело: Сьогодні

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також