Чого чекати українцям в січні: зниження швидкості на дорогах і запуск медреформи
20:13 02.01.2018

З 1 січня розпочнеться новий виток монетизації субсидій, а на кордоні запрацює біометричний контроль, - пише Сегодня.

Традиційно початок року приносить з собою безліч змін. Сайт "Сегодня" розповідає, чого чекати українцям з 1 січня нового 2018 року.

Зниження швидкості авто в населених пунктах

З 1 січня 2018 р. змінюється дозволена швидкість руху в населених пунктах – з 60 до 50 км/год. Таку постанову прийняв Кабмін ще в листопаді 2017 р. уряді впевнені, що це підвищить рівень безпеки дорожнього руху і збереже життя людей.

"На сьогоднішній день в більшості країн ЄС дозволена швидкість руху транспортних засобів в населених пунктах становить не більше 50 км/год, а в особливих пунктах – 30 км/год. Таким чином, прийняття акта дозволить наблизити національне законодавство до законодавства Європейського Союзу", – йдеться на сайті уряду.

Розпочнеться монетизація субсидій

З 1 січня починається перший етап монетизації субсидій на рівні постачальників послуг. Таке рішення було прийнято урядом з ініціативи Міністерства фінансів.

Так, Мінфін розробив комплексний підхід до реформування системи розрахунків по субсидіях, що складається з трьох етапів:

  • монетизація розрахунків по субсидіях на рівні підприємств, що надають послуги;
  • підготовка системи до здійснення монетизації субсидій на рівні домогосподарств (створення необхідної інфраструктури, створення єдиного реєстру та бази даних субсідіантів і їх верифікація і т.п.);
  • монетизація субсидій на рівні домогосподарств.

Зміняться деякі тарифи

Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКУ) затвердила з 1 січня 2018 оптово-ринкову ціну на електроенергію на рівні 1561,99 грн/МВт-год (без ПДВ). Підвищення буде проходити в два етапи: з 1 січня оптово-ринкову підвищать ціну на 9,5%, а з 1 квітня – ще на 6,1%.

При цьому, як заявив Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг Дмитро Вовк, незважаючи на зростання оптової ринкової ціни електроенергії, тарифи для населення не зміняться.

Також НКРЕКУ прийняла ще кілька рішень. Так, для киян, чиї будинки опалюються "Київенерго", тарифи були знижені на 4,1%. Тепер тариф за опалення при наявності квартирного або будинкового лічильника становить 1355,83 грн/Гкал, а без лічильників – 31,55 грн за кв. м опалювальної площі в місяць (з урахуванням ПДВ).

А ось для жителів Харківської, Дніпропетровської та Львівської областей НКРЕКУ підвищила тарифи на холодне водопостачання і водовідведення, взявши до уваги аргументи постачальників про зміну витрат на оплату праці і вартість електроенергії. Так, вода від "Харківводоканал" тепер буде коштувати 8,38 грн/куб. м, водовідведення – 4,36 грн/куб. м. Для "Дніпроводоканалу" тариф на водопостачання становить 6,47 грн, а на водовідведення – 4,25 грн за "куб". "Львівводоканал" буде поставляти воду по 7,09 грн/куб. м, а відводити – по 3,62 грн за кубометр.

На кордоні почне працювати біометричний контроль

З 1 січня 2018 року громадяни з тих країн, які складають ризики для України, будуть перетинати кордон нашої країни виключно за біометричними паспортами. Ті люди, у яких немає біометричних паспортів, будуть змушені здати відповідні дані на кордоні. До слова, в першу чергу йдеться про жителів Росії.

Спеціальне обладнання буде сканувати відбитки пальців гостей, які хочуть приїхати в Україну. Система підключається до бази розшукуваних Інтерполом осіб, і якщо кордон перетинає людина, яка знаходиться в розшуку, то вона відразу його розпізнає.

Нова система, за словами прикордонників, дозволить їм посилити безпеку кордонів і виключити потрапляння в Україну сумнівних громадян з Росії та країн Азії.

"Такими пристроями будуть обладнані абсолютно всі пункти пропуску. З 1 січня з такою технікою запрацюють пункти пропуску на українсько-російському кордоні. Протягом січня будуть підключені всі інші пункти", – розповів сайту "Сегодня" профільний фахівець Держприкордонслужби Олександр Король.

Японія спростить візовий режим для українців

З 1 січня 2018 року Японія спрощує вимоги для короткострокового перебування українців на своїй території.

Буде розширено коло заявників, які мають право на багаторазові візи для короткострокового перебування з діловими цілями, культурних і наукових діячів. Також термін дії віз буде збільшений з 3 до 5 років максимум.

На додаток до існуючих одноразових віз будуть введені багаторазові візи (з терміном дії 3 роки і максимальним терміном перебування 30 днів) для короткострокового перебування з різними цілями, в тому числі туризму.

Стартує медреформа

З нового року в Україні стартує медична реформа. Нещодавно президент України Петро Порошенко підписав відповідні законопроекти, які запускають процес змін.

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, що реформа поки що відбуватиметься тільки на первинній ланці медичної допомоги – послуги у сімейних лікарів, педіатрів та лікарів загальної практики.

"З 2018 року на первинній ланці, коли кожна сім'я вибирає свого лікаря, усі послуги надаються безкоштовно, весь перелік цих послуг надається безкоштовно. У 2019 перейдемо на безкоштовні послуги фахівців в поліклініках, в 2020 році через державну страховку, за яку громадяни заплатили податками, будемо оплачувати медичні послуги в госпіталях", – зазначила Супрун.

З січня українці повинні підписати з лікарем первинної допомоги договір на надання медпослуг. За цим документом держава буде платити лікарю на одного пацієнта 370 гривень на рік, а з 2019 р. ціна оплата виросте до 450 грн.

Почнуть опускатися мита на ввезення машин з країн Євросоюзу

Мінекономрозвитку опублікувало таблицю нових норм ввезення автомобілів з країн ЄС. Для легкових автомобілів передбачено перехідний період тривалістю сім років. За цей час ставки ввізного мита повинні опуститися до нуля

Що стосується розміру ставок для нових легкових автомобілів походженням з країн Євросоюзу на наступний рік, вони виглядають наступним чином:

Бензинові:

  • З робочим об'ємом не більше 1000 см3 – 6,3% від митної вартості.
  • З робочим об'ємом понад 1000 см3, але не більш як 1500 см3 – 7,3% від митної вартості.
  • З робочим об'ємом понад 1500 см3, але не більше 2200 см3 – 5% від митної вартості.
  • З робочим об'ємом понад 2200 см3, але не більше 3000 см3 – 5% від митної вартості.
  • З робочим об'ємом понад 3000 см3 – 5% від митної вартості.

Дизельні:

  • З робочим об'ємом циліндрів двигуна не більш як 1500 см3 – 7,3% від митної вартості.
  • З робочим об'ємом понад 1500 см3, але не більше 2500 см3 – 7,3% від митної вартості.
  • З робочим об'ємом циліндрів двигуна понад 2500 см3 – 6,3% від митної вартості.

Електромобілі:

  • Транспортні засоби, оснащені виключно електричними двигунами (одним або декількома) – 0% від митної вартості.
Читайте також