Українські заробітчани можуть отримати 150 тисяч гривень від держави
15:32 05.02.2021
262

Українці, які працюють закордоном, можуть отримати 150 тисяч гривень від держави на створення власного бізнесу. Відповідну законодавчу ініціативу підтримали на засіданні уряду і пропонують на розгляд Верховної Ради, передає OBOZREVATEL.

Про те, кому і на яких умовах дадуть гроші, а також чи змінить це ситуацію на ринку праці, читайте в матеріалі. 

Як стверджують в уряді, якщо законопроект схвалить парламент, трудові мігранти зможуть отримати до 150 тис. грн грантової підтримки на свій бізнес. Але скористатися цим зможуть не всі. Одна з головних умов отримання коштів – особа має інвестувати в справу і свої гроші, не менше ніж отримає від держави. Крім того, учасник програми повинен мати не менш ніж 1 рік роботи за кордоном і більше ніж 10 років трудового стажу. Це автоматично відсікає молодь. Розраховувати на допомогу зможуть люди, які чимало пропрацювали в Україні і до того ж офіційно працювали за кордоном, адже потрібно надати підтверджувальні документи.

Навіть відповідаючи критеріям, потрапити під програму буде нелегко. На неї виділять всього 108 млн грн, це означає, що допомогу отримають не більше ніж 720 громадян. Усі бізнес-проекти пройдуть спеціальний відбір, але як їх будуть оцінювати – поки не відомо.

В уряді впевнені: така підтримка стане додатковим стимулом для людей залишатися в Україні, відкривати власний бізнес, інвестувати кошти у свою громаду і створювати робочі місця. Але чи дійсно ця ініціатива має шанси на успіх?

Звичайному громадянину буде складно отримати ці гроші, – стверджує член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. – Особливості проходження конкурсу, підготовки документів не настільки прозорі, що кожна людина може це зробити. Тому давайте будемо відверті. Ця програма перетвориться на підтримку конкретно взятих бізнесменів, які і так непогано почуваються.

За словами Пендзина, мотивувати українців повертатися додому можна, тільки створюючи їм робочі місця. Не варто чекати, що вони самі знайдуть собі роботу, потрібно стимулювати великий бізнес створювати нові підприємства і наймати цих людей. Усереднена вартість створення одного робочого місця в Україні близько 40 тис. дол. Тому компенсації в 150 тис. грн (5 тис. дол.) проблему не вирішать.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також