Пенсіонерку з окупованого Криму засудили до 12 років колонії за шпигунство на користь України
11:04 30.03.2021
311

Севастопольський міський суд визнав жительку окупованого Криму винною в державній зраді за збір секретної інформації для розвідувального управління Міністерства оборони України. 24 березня жінку засудили до 12 років колонії загального режиму і обмеження свободи на рік, повідомляється на сайті суду.

У заяві суду жінку називають уродженкою міста Бахчисарай, 1955 року народження. За інформацією ТАСС, засуджена - Галина Павлівна Довгопола. Суд постановив, що жінка "збирала секретні дані про окремий авіаційний полк Чорноморського флоту, які могли бути використані на шкоду безпеки країни". Серед розкритої інформації - строки дії позивних, частот і ключів, індексів радіостанцій, ключів до таблиць радіопозивні і інші відомості.

Кримінальну справу розглядали в закритому режимі, тому що в матеріалах справи містилися відомості, що становлять "державну таємницю".

У лютому 2020 року обмудсмен Людмила Денисова звернулася до російського омбудсмена Тетяні Москалькової, щоб з'ясувати місцезнаходження Галини Довгополої, оскільки рідним і адвокатам не вдавалося дізнатися про стан її здоров'я.

Омбудсмен називає цю кримінальну справу сфабрикованою, а вирок ㅡ незаконним.

«Підкреслюю, що проведення судових слухань щодо громадян України в закритому режимі без допуску представників ЗМІ практикується так званими судами вперше і є черговим свідченням фальсифікації кримінальної справи проти Галини Довгополої», ㅡ пише Денисова.

 

Автор: Анна Макарчук
Читайте також