Рада розгляне закон, який захистить боржників від колекторів
14:02 29.01.2021
259

Народні обранці вкотре винесуть зміни до законопроекту, який захистить боржників від колекторів і врегулює діяльність колекторських компаній. Адже на сьогодні вони, по суті, виходять за межі правового поля, тому й дозволяють собі «вибивати борги» такими методами, як погрози, шантаж, залякування і моральне знущання, - передає Сьогодні

Довідково, 27 січня «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості» підтримало 355 депутатів.

Колекторами можуть називатися тільки ті компанії, які занесені до реєстру

Наразі поняття «колекторська діяльність» в українському законодавстві не існує, хоча, за оцінками авторів законопроектів, такою діяльністю займаються близько 200 компаній. Законопроект пропонує, насамперед, законодавчо врегулювати питання про те, хто такі колектори і чим вони можуть займатися.

Зокрема, в законі «Про споживче кредитування» з'явитися термін «колекторська компанія» – це юрособа, яка в інтересах кредитора займається врегулюванням простроченої заборгованості та внесена до Реєстру колекторських компаній.

Також законодавчо закріплюється поняття «врегулювання простроченої заборгованості» – це заходи, спрямовані на погашення споживчої заборгованості в позасудовому порядку.

Отже, колекторами зможуть називатися тільки ті компанії, які внесені до реєстру. А для того, щоб потрапити до реєстру, компанія повинна буде взяти на себе зобов'язання діяти виключно законними методами.

Вести реєстр колекторських компаній буде Нацбанк. Він також повинен буде стежити за тим, щоб колектори суворо дотримувалися «Вимог до етичної поведінки» – це своєрідний етичний кодекс для колекторів, який також виписаний в законі.

За недотримання «етичного кодексу» компанія може бути оштрафована на 3000 – 6000 неоподатковуваних мінімумів (51 000 – 102 000 грн) або виключена з реєстру і тоді втратить право займатися колекторською діяльністю.

Які повноваження матимуть колектори

«Вимоги до етичної поведінки» покликані захистити боржників від бандитських методів колекторів. А отже, взаємодія з боржником може відбуватися шляхом:

  • безпосередньої взаємодії (телефонні та відео-переговори, особисті зустрічі);
  • відправки текстових, голосових і інших повідомлень через засоби телекомунікації;
  • надсилання повідомлень електронною поштою, за місцем проживання або за місцем роботи боржника з позначкою «Вручити особисто».
  • Під час першого спілкування зі споживачем колектор зобов'язаний буде повідомити назву своєї компанії, своє ім'я та прізвище, правові підстави для спілкування (договір з кредитором), розмір боргу і штрафів. На вимогу боржника зобов'язаний протягом тижня направити підтверджуючі документи йому поштою (електронною або звичайною).
  • Кожне спілкування з боржником колектор зобов'язаний записувати на відео або аудіо – «з метою захисту правового інтересу учасників врегулювання простроченої заборгованості». Ці записи повинні будуть зберігатися три роки. За ним буде, зокрема, визначатися, чи достатньо етично проходило спілкування колектора з боржником.

Що заборонять коллекторам

  • Здійснювати дії, що порушють права, свободу та гідність споживача або його представника, поручителя, спадкоємця і т.д..
  • Здійснювати дії, які ставлять під загрозу життя, здоров'я, честь, ділову репутацію боржника.
  • Використовувати загрози, шантаж, ображати гідність споживача або пов'язаних з ним осіб.
  • Обманювати боржника щодо розміру боргу і наслідків у разі невиконання умов договору.
  • Взаємодіяти з боржником або його представниками в нічний час – після 20:00 і до 8:00.
  • Взаємодіяти з боржником більше, ніж два рази на добу.
  • Приховувати номер контактного телефону, з якого рообиться дзвінок.
  • Використовувати функцію автодозвону довше 60 хвилин на добу.
  • Використовувати на конвертах або в повідомленнях зображення, які можуть бути сприйняті як загроза.
  • Повідомляти стороннім особам про борги споживача.
  • Вимагати від близьких споживача, щоб вони погасили борг.
Автор: І like News (28991
Читайте також