Новий трудовий кодекс пропонує українцям ряд новацій
17:00 06.06.2019

Робоча група, створена при Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, підготувала проект Трудового кодексу України до другого читання.

Було проведено близько 40 засідань, на яких опрацьовувалися питання удосконалення положень законопроекту № 1658, розглянуто та прийнято рішення з більш ніж 1700 пропозицій. Водночас ці пропозиції спрямовані, насамперед, на підвищення соціального захисту працівника.

Йдеться на сайті Міністерства соціальної політики України.

Проект передбачає чимало новацій.

Зокрема, забезпечення здійснення більш відкритої та прозорої політики при прийнятті актів законодавства про працю, а всі норми про працю є публічними та підлягають оприлюдненню.

Також Трудовий кодекс пропонує й ряд інших нововведень. Наприклад, передбачається оформлення трудових відносин шляхом укладення трудового договору між працівником і роботодавцем у письмовій формі, збільшення тривалості щорічної основної відпустки з 24 до 28 днів. Також встановлюються додаткові гарантії для вагітних жінок, зокрема за ними зберігається середній заробіток за час проходження медичного огляду, пов'язаного з вагітністю. Уперше регламентується питання виконання працівником роботи дистанційно (тобто поза приміщенням роботодавця).

Ще одним нововведенням Трудового кодексу є визначення  професійної (службової) кар’єри та засобів її здійснення, що спонукатимуть працівників більш відповідально виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором з метою їх професійного росту чи просування (підвищення) по службі. Водночас перерва в роботі, яка виникла через сімейні обов’язки (догляд за дітьми, хворими родичами)  або певні обставини, пов’язані зі станом здоров’я, не може бути перешкодою для кар’єрного зростання.

Новий Трудовий кодекс також врегульовує сферу державного нагляду і контролю за дотриманням трудового законодавства з урахуванням вимог, визначених конвенціями МОП № 129 та 81.

Відтепер будуть чітко визначені завдання інспекції праці, повноваження інспекторів, їх права та службові обов’язки. Органи державного контролю здійснюватимуть облік підконтрольних їм об’єктів та збиратимуть інформацію про дотримання роботодавцями трудового законодавства.

Повний перелік новацій читайте на сайті Міністерства соціальної політики.

До речі, цей перелік новел не є вичерпним.

Читайте також, «Укрaїнськa стратегія». Чого очікувaти від пaртії Гройсмaнa.

Читайте також