Пора утеплювати житло: як зробити це правильно, не порушивши весь будинок
18:17 24.10.2017

До зими люди взялися за збереження тепла в квартирах, експерти радять до справи підходити з розумом, - пише Сегодня.

Зростання комунальних тарифів змусило українців відповідальніше готуватися до сезону холодів – в Україні вдвічі зріс попит на утеплення осель. Про це можна судити за даними, зібраними українським онлайн-сервісом послуг Kabanchik.ua. Більшість замовників – кияни, а замовлення переважно пов'язані з утепленням: від установки вікон до монтажу теплоізоляції на фасадах.

"Зокрема, інтерес замовників до утеплення фасадів з 2016 року збільшився в 4 рази. 70,4% замовників – жителі столиці. Переважно це власники квартир і приватних будинків", – коментує керівник сервісу Kabanchik.ua Роман Кірігетов. "Сегодня" зібрала найактуальніші види робіт і ціни на них (див. інфографіку).

__._17

Дах

"До настання холодів обов'язково потрібно перевірити покрівлю, усунути руйнування і позбутися від можливого ризику протікання", – розповідає київський майстер Ігор Перебийніс. За його словами, найслабкішими місцями є кутові частини покрівлі, димоходи й отвори для вентиляції. У цих місцях потрібно забезпечити якісну тепло- і гідроізоляцію. Якщо йдеться про приватний будинок, ізолювати від холоду і перепадів вологості потрібно не тільки дах, а й трубу димоходу. До слова, якщо замовити послугу перекриття даху з офіційним оформленням (договором, актом виконаних робіт), можна відшкодувати до 20-35% витрат в рамках державних "теплих кредитів"

Вікна

"Стосовно вікон, краще встановлювати конструкції з потрійним склопакетом і профілем від відомого виробника, – зазначає власник компанії з виробництва віконних конструкцій Микола Пономаренко. – Вхідні металеві двері повинні обов'язково містити шар теплоізоляції, розміщений між сталевими пластинами. І слід пам'ятати, що 50% економії тепла залежить від якості установки дверей і вікон". Попит на установку і ремонт дверних і віконних конструкцій серед українців цього року зріс майже вчетверо.

Стіни

За словами промислового альпініста Ігоря Івахненка, в більшості випадків стіни будинків утеплюють плитами пінопласту або мінеральної вати. Процес багатоетапний: спочатку потрібно усунути всі недоліки фасаду, підготувати поверхню. Лише після можна кріпити плити і забезпечувати найскладніший етап – зовнішнє оздоблення. Все це – недешеве задоволення, але якщо скористатися "теплим кредитом", держава відшкодує до 35% вартості власникам приватних будинків і до 70% від ціни – ОСББ. Природно, що замовляти послугу в такому випадку потрібно у офіційній компанії або ФОП.

Експерт: латати "клаптями" – неефективно

Фахівці з енергозбереження говорять, що утеплення окремих квартир малоефективно і шкідливо для будинку в цілому. За словами директора енергосервісної компанії ДТЕК ЕСКО Євгена Бушми, при "клаптиковому" утепленні на кордонах захищеної стіни можуть виникнути проблеми. Утеплені і неутеплені поверхні будівлі нерівномірно нагріваються і остигають, що може призводити до тріщин в стінах. До щілин може потрапляти волога, яка замерзає і відтає, що також шкодить стін. Тому, коли вам пропонують виконати клаптикову теплоізоляцію, кажучи, що це швидко, дешево і якісно, є всі підстави засумніватися.

Якщо обраний неправильний матеріал утеплювача або його товщина, порушена технологія, то "точка роси" зміститься всередину квартир – з'являться волога, цвіль, грибок. Буває, що мешканці, намагаючись заощадити, замовляють дешеві матеріали, меншої товщини, ніж потрібно при правильному підході. У підсумку таке утеплення доводиться знімати, вони платять ще раз. І втретє доведеться заплатити за комплексне утеплення всього будинку.

"Без проведення енергоаудиту утеплювати будинок неправильно, – роз'яснив нам Бушма. – За допомогою тепловізора можна побачити місця втрати тепла: вікна, щілини, як тепло втрачається на рівні цоколя, горища, даху, під'їзду. Треба повністю утеплювати периметр будівлі за правилом "безперервної лінії": стіни, горище, дах, цоколь. Комплексні заходи на рівні всього будинку дадуть можливість щорічно заощаджувати тепла 60-70%. Правильніше об'єднатися всім будинком, звернутися до професіоналів. При цьому заходи можуть профінансувати енергосервісні компанії, виконати роботу "під ключ", забезпечити комфорт і економію. Якщо мешканці будинку фінансують утеплення за свій рахунок, то всі ризики вони несуть самостійно".

Читайте також