На всіх не вистачить: лише половина українців отримає безкоштовну вакцину
15:11 15.01.2021
259

Лише половина українців отримають безкоштовну вакцину. Список категорії громадян, яких провакцинують безкоштовно затвердило МОЗ, решті доведеться або не вакцинуватися, або шукати вакцину самостійно, передає Сьогодні.

Кому робитимуть щеплення безкоштовно?

Дослідження показують, що для колективного імунітету та зниження рівня поширення інфекції, смертності вакцину повинні отримати від 60% до 80% населення. Проте наразі, відповідно до плану МОЗ, щеплення від коронавірусу отримає близько 20 млн осіб

Мова йде про наступні групи населення:

  •  Медпрацівники – 402,1 тис. осіб.
  •  Військовослужбовці Операції об'єднаних сил – 41 тис. осіб.
  •  Соціальні працівники – 156,8 тис. осіб.
  • Персонал і люди, які перебувають в інтернатах, будинках для людей похилого віку і т.д. – 136,3 тис. осіб.
  •  Люди старше 60 років – 9,97 млн осіб.
  •  Освітяни – 1,4 млн осіб.
  • Рятувальники, поліція, Нацгвардія, СБУ, МВС, військовослужбовці ЗСУ – 570,7 тис. осіб.
  •   Працівники в'язниць і ув'язнені – 65,8 тис. осіб.
  •   Люди з хронічними захворюваннями – 6,3 млн осіб.

Ще 1,7 млн МОЗ відносить до інших груп ризику, але не вказує, які саме.

Коли в Україні почнеться вакцинація?

Зважаючи на те, що в країнах ЄС вже почали масову вакцинацію в українців виникає питання коли вакцина буде в Україні. Наразі точні дати не відомі, але МОЗ вже створило Дорожню карту імунізації від коронавіруса. Зазначається, що щеплення робитимуть у чотири етапи.

  • Січень-квітень 2021 – люди з найвищим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто виконує критичні функції в боротьбі з пандемією COVID-19;
  • Квітень-червень 2021 – особи з надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто надає медичні послуги;
  • Червень-вересень 2021 – люди з високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто виконує функції з підтримки безпеки і життєдіяльності держави;
  • Вересень 2021-березень 2022 – люди з підвищеним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто виконує функції з підтримки безпеки і життєдіяльності держави.

Чи можна буде купити вакцину від COVID-19 тим, хто не увійшов до плану МОЗ?

Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко розраховує на приватні лікарні. Він зауважив, що найближчим часом проходитиме нарада з власниками великих приватних клінік по всій країні.

Це буде імунопрофілактика безпрецедентна за фактом – величезна кількість населення має бути охоплено вакцинацією. Без приватних клінік ми це проводитимемо довше. Ми хочемо з ними зараз проговорити всі умови партнерства, – сказав Ляшко.

Проте представники клінік не так оптимістично налаштовані й зазначають, що вакцину постачатимуть не великими партіями.

Скільки коштуватиме вакцина?

Приватні клініки поки не беруться прогнозувати вартість вакцини. Однак уже є ціни на вакцини від виробників – в неї не включені витрати на транспортування і націнка медичних центрів.

Найдешевша – вакцина від «Астра Зенека» – коштуватиме 112 грн. До слова, в компанії заявили, що на час пандемії продаватимуть вакцину за собівартістю, без своєї націнки.

Американсько-німецький препарат Pfizer – дорожче, по 562 грн за ампулу. Найдорожча на ринку – американська Moderna – 927 грн за одну дозу.

Автор: І like News (28991
Читайте також