Українців в 2017-му чекають ще одні "довгі" вихідні: скільки і коли буде відпочивати
12:17 27.08.2017
255

14 жовтня це вихідний на честь Дня Збройних сил України. З огляду на, щонаступні за ним дні - субота і неділя - українці зможу відпочивати три дні поспіль.

Українці в честь Дня незалежності отримали відразу чотири вихідних поспіль. У четвер, 24 серпня, в п'ятницю і традиційно в суботу та неділю. Правда, неробочуп'ятницю доведеться відпрацювати в суботу, 19 вересня. Наступні "довгі" вихідніочікуються вже в жовтні. 14 жовтня - офіційний вихідний на честь Дня захисниківУкраїни. Сайт "Сегодня" з'ясував, які ще вихідні чекають українців у цьому році і щоможе змінитися в наступному.

Скільки відпочивають українці

Цього року українцям належить 11 вихідних - Великдень, Різдво, День Перемоги,8 березня і т.д. При цьому, якщо вихідний припадає на суботу або неділю, йогопереносять на понеділок. На честь Дня Незалежності українцям припали відразучотири вихідні поспіль. Наступні "довгі" вихідні припадають на 14, 15 і 16 жовтня.14 жовтня це вихідний на честь Дня Збройних сил України. З огляду на, щонаступні за ним дні - субота і неділя - українці зможу відпочивати три дні поспіль. Також українцям належать 24 дні відпустки (два дні за кожний відпрацьований місяць).Приблизно така ж кількість вихідних в більшості пострадянських країн. На честь свят 13 вихідних - в Росії та Австрії, 14 - в Іспанії та Мальті. Найменше вихідних в Бразилії -всього п'ять святкових днів. При цьому щорічна відпустка тут становить 30 календарних днів, з урахуванням чого бразильці відпочивають стільки ж, скільки і українці.

blue-69762_960_720

Деякі експерти впевнені: велика кількість свят шкодить економіці країни. "Є в Україні такий феноменальне явище – постійні вихідні, а потім дивуємося, чому економіка не зростає. Особливий абсурд – перенесення робочих і вихідних. Якщо свято випало на вихідний треба відзначити додатковим вихідним. Може, ми лідер в світі за ефективністю праці? Або вибиваємося в лідери за розміром ВВП, тому можемо собі це дозволити? Хоча і реальні світові лідери не можуть дозволити собі постійні свята", – написала Яніка Мірило під час новорічних свят в Facebook.

Що може змінитись в наступному році

Уже в наступному році кількість святкових вихідних може скоротитися. Інститут пам'ятіпрезентував законопроект, згідно з яким календар свят для українців кардинальнозміниться. Якщо документ підтримають парламентарі, вже в наступному році замість11 святкових вихідних залишиться тільки дев'ять.

Восьмого березня і дев'ятого травня залишаються святковими днями: концерти іофіційні заходи ніхто скасовувати не планує, проте вихідних в ці дні не буде. "Оскількисвяткування державних свят має сприяти відновленню історичної пам'яті іформуванню національної ідентичності громадян України, на статус державнихможуть претендувати тільки ті дати і події, які співвідносяться з державними таісторико-культурними", - пояснюють в документі.

Крім того, переносити вихідний, який збігається з суботою або неділею, не будуть(крім вихідних на Великдень і Трійцю).
 
Які дні залишаться вихідними:
  • День пам'яті і примирення - 8 травня
  • День Конституції - 28 червня
  • День Незалежності - 24 серпня
  • День захисників України - 14 жовтня
  • Новий рік – 1 січня
  • Різдво - 7 січня
  • Великдень - дата змінюється
  • День Святої Трійці - дата змінюється
  • День праці – 1 травня

__-01_12_01_01

У календарі з'являться нові святкові (але робочі) дні. Наприклад, Інститут пам'ятіпропонує узаконити цілий перелік скорботних днів.

Нововведення викликали бурхливу реакцію в українському суспільстві, відзначаєглава Інституту пам'яті Володимир В'ятрович. Так, відомство отримало 672 зверненнявід громадських організацій, профспілок і політичних партій з проханням прислухатисядо їхньої позиції. Саме під тиском громадськості інститут прийняв рішення залишитипонеділок після Великодня і Трійці вихідними днями.

Читайте також