Українську національну ідентичність декларують понад 90% громадян, - опитування
13:54 17.06.2017

Кількість громадян України, які вважають себе українцями за національністю, зростає і наразі становить 90,6% населення.

Як інформує Цензор.НЕТ із посиланням на ZN.ua, на це вказують дані великого соцопитування, проведеного провідними соціологічними центрами країни.
Згідно з даними дослідження, росіянами за національністю вважають себе лише 6,3%. Представниками інших національностей називають себе лише 2,7% громадян.
Водночас найчастіше українську національну ідентичність декларують молоді люди віком від 18 до 24 років.
Автори констатують, що кількість людей, які задекларували українську національну ідентичність, радикально збільшилася.
"Для порівняння варто навести дані про національний склад населення України згідно з переписами населення 1989 і 2001 років: українці - 72,7% і 77,8%, відповідно росіяни - 22,1% і 17,3%, інші - 5,2% і 4,9%", - йдеться в статті.
Автори матеріалу підкреслюють, що на сьогоднішню національну структуру населення України, безперечно, вплинули анексія Криму та окупація значної частини Донбасу, регіонів із традиційно високим відсотком етнічних росіян і представників інших національних груп.
Проте різке зменшення кількості людей, які в нинішньому році задекларували російську чи іншу національну ідентичність, відбулося не лише за рахунок окупації етнічно неукраїнських територій, оскільки на окупованих територіях залишилися не тільки росіяни, але й багато українців.
Соціологічне опитування було проведено найбільшими чотирма соціологічними центрами України в березні нинішнього року. У ньому взяли участь 14 тисяч респондентів, 500 респондентів у кожній області, а в Києві, Харківській та Одеській областях - по 1 тисячі.
Читайте також