Запроваджена Україною спрощена процедура реєстрації іноземних ліків суперечить Угоді про асоціацію з ЄС - Е.Христов
07:55 18.10.2016
253

Так, у ЄС запроваджену в Україні спрощену процедуру реєстрації іноземних ліків назвали хаотичним рухом в сфері регулювання фармацевтичної галузі.

Як альтернативу європейські експерти запропонували Україні розглянути варіант приєднання до Угоди про співробітництво органів з регулювання в сфері лікарських препаратів країн, що перебувають в асоціації з Євросоюзом – до Угоди nCADREAC.

За словами Е.Христова, ця Угода дозволила таким країнам, як Болгарія, Чехія, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Кіпр і Туреччина гармонізувати національне законодавство в сфері лікарських засобів з європейським, впровадити європейські стандарти регулювання доступу ліків на ринки цих країн та започаткувати процедуру взаємного визнання сертифікатів на лікарські засоби.

"У Європі ніхто не зрозумів, навіщо Україна почала вигадувати якийсь новий підхід, коли тут вже багато років діє угода nCADREAC, яка вирішує і питання доступу на національні ринки зареєстрованих в ЄС ліків, і взаємного визнання реєстрації медикаментів", - сказав він.

На думку експерта, участь України у nCADREAC, з одного боку, дозволила б Україні відкрити свій ринок для тих лікарських засобів, які пройшли централізовану процедуру реєстрації в Євросоюзі. З іншого боку, як зауважив Е.Христов, приєднання України до nCADREAC дозволило б відкрити ринки Європи для українських ліків, оскільки одним з головних принципів цієї Угоди є допуск на ринок ліків відповідно до єдиного для країн ЄС і країн, що входять в nCADREAC, досьє на лікарські препарати.

Угода nCADREAC також забезпечує обмін інформацією між регуляторними органами країн, які входять до її складу, із центральним європейським агентством з ліків - European Medicines Agency, що важливо в контексті забезпечення безпеки медичних препаратів для пацієнтів.

Нагадаємо, на Всесвітньому фармафорумі закон України про спрощену реєстрацію іноземних ліків назвали необдуманим і непрофесійним.

Джерело: УНН
Читайте також