20 додаткових апаратів штучної вентиляції легень для лікування важкого перебігу COVID-19 доставлені в Україну за підтримки ЄС і ВООЗ
20:02 09.04.2021
272

Розпочато поставку 20 апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ), профінансованих Європейським Союзом і закуплених ВООЗ. Це обладнання дозволяє спеціалізованим лікарням допомогти важкохворим пацієнтам одужати від COVID-19. Поставка задовольнить критичну потребу в такому устаткуванні у Києві та 7 областях України: Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Тернопільській, Рівненській і Черкаській. 

Апарати були закуплені ВООЗ за фінансування ЄС у межах ініціативи «Солідарність заради здоров'я». Загальна вартість обладнання, запасних частин і витратних матеріалів, а також послуг з інсталяції, навчання персоналу, забезпечення додаткової гарантії та профілактичного обслуговування складає 899 тис євро.

Уся техніка перевірена на відповідність стандартам якості та безпеки. Найближчими тижнями вона буде розподілена Бюро ВООЗ в Україні до медичних закладів відповідно до потреб, визначених Міністерством охорони здоров’я України.

Сьогодні Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Посол Матті Маасікас і Представник ВООЗ в Україні д-р Ярно Хабіхт передали один із апаратів ШВЛ Уманській міській лікарні в Черкаській області. 

Посол Матті Маасікас зазначив: «Європейський Союз продовжує підтримувати українську систему охорони здоров’я у боротьбі з COVID-19. Наша допомога передбачає придбання лікарських засобів й обладнання, а  також зміцнення спроможності медичної галузі реагувати на спалахи захворювань. Я радий відвідати сьогодні одну з лікарень і передати апарат ШВЛ. Завдяки нашому міцному партнерству з ВООЗ ми можемо співпрацювати і допомагати медичним працівникам покращувати лікування важкохворих пацієнтів із COVID-19 в Україні».

ВООЗ забезпечила встановлення, технічну підтримку та навчання медичного персоналу щодо використання обладнання. Також організація надає розширену дворічну гарантію на технічне обслуговування апаратів ШВЛ.    

Д-р Ярно Хабіхт, Представник ВООЗ і Глава Національного бюро ВООЗ в Україні, зазначив: «Раніше до Уманської міської лікарні вже були поставлені чотири кисневі концентратори за фінансової підтримки ЄС, сьогодні ми передали апарат штучної вентиляції легень. Таке устаткування експертного класу є надзвичайно важливим для відділення інтенсивної терапії, зокрема, при лікуванні важких або критичних станів COVID-19, неможливості чи недостатності дихання і падінні насичення крові киснем. Я вдячний Європейському Союзу за незмінну підтримку України у боротьбі з коронавірусом від самого початку пандемії. ВООЗ також продовжує надавати постійну допомогу українській системі охорони здоров’я у роботі над реагуванням на COVID-19 у співпраці з партнерами, зокрема, для налагодження високоякісної допомоги ураженим вірусом пацієнтам».

Для інформації:

Ініціатива «Солідарність заради здоров’я» – це спільні зусилля Європейського Союзу та Європейського регіонального бюро ВООЗ у шести країнах Східного партнерства: Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Республіці Молдова та Україні. Проєкт спрямований на допомогу в запобіганні, виявленні та реагуванні на пандемію COVID-19 і зміцнення спроможності країн Східного партнерства ЄС ефективно діяти у надзвичайних ситуаціях у галузі охорони здоров'я. Проєкт реалізується Європейським регіональним бюро ВООЗ й офісами ВООЗ у цих країнах у тісній співпраці з представництвами ЄС, національними органами влади та партнерами з розвитку, у тому числі в рамках системи ООН.  

З початку 2020 року Європейський Союз мобілізував понад 190 мільйонів євро на допомогу Україні у боротьбі з COVID-19, для підтримки її медичної системи та працівників, задіяних у боротьбі з пандемією, малого та середнього бізнесу, вразливих груп населення. Було також задіяно Механізм цивільного захисту ЄС для надання Україні країнами-членами ЄС медичного обладнання та матеріалів. Україна також отримала термінову макрофінансову допомогу обсягом 1,2 млрд. євро для зменшення економічних наслідків пандемії. Нарешті, Європейський Союз є найбільшим донором COVAX, програми з якнайшвидшого забезпечення вакцини українським працівникам, які забезпечують первинне реагування у боротьбі з коронавірусом. Ці зусилля є складовою частиною #TeamEurope, глобальної ініціативи ЄС з подолання пандемії COVID-19.

Національне бюро ВООЗ в Україні підтримує країну у створенні та посиленні політики сталого розвитку галузі охорони здоров'я, постійній роботі зі зміцнення медичної системи та забезпечення доступу до основних медичних послуг. Це передбачає надання технічних рекомендацій з питань громадського здоров'я, підтримку розробки стандартів і методологій, побудову відносин на місцях для ефективної технічної співпраці та скоординованості заходів громадського здоров’я, зокрема, під час криз.

Наразі Бюро ВООЗ в Україні спрямовує свою роботу на реагування на пандемію COVID-19 та співпрацю з органами охорони здоров'я й установами, задіяними у координації, плануванні та загальнонаціональному моніторингу, дослідженні випадків захворювання, профілактиці інфекції та боротьбі з нею. ВООЗ надає підтримку у підвищенні лабораторного потенціалу з діагностики COVID-19 на національному і регіональному рівнях, а також в удосконаленні стандартизації у межах системи охорони здоров'я.

Читайте також