Вакцинація від коронавірусу: експерти говорять про примусове щеплення всіх людей
18:23 08.01.2021
262

2021 ознаменується початком боротьби з коронавірусом. Країни світу активно розгортають вакцинацію населення від коронавірусу. Вже сьогодні ЗМІ зазначають, що поруч з ярими прихильниками у світі зростає кількість людей, які проти щеплень. На думку експертів вакцинація від коронавірусу може стати добровільно-примусовою й стане справжнім викликом для будь-якої держави. Наприклад, за даними опитування 40% українців не готові вакцинуватися, передає Сьогодні.

Чи потрібно робити щеплення, аб мати можливість подорожувати?

Через пандемію багато країн закрили кордони для туристів. Проте вакцина від коронавірусу може стати перепусткою для мандрівників у 2021-му.

Уряди й авіакомпанії можуть почати вимагати від мандрівників пройти імунізацію і довести це за допомогою нової форми цифрової документації, паспортом вакцини.

Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) вже розробляє цифровий паспорт вакцини від коронавірусу для мандрівників.

Це застосунок, в якому можна буде перевірити вимоги в'їзду в країну і внести сертифікат про вакцинацію. Окрім того, лабораторії самі зможуть надсилати через додаток свідоцтво про щеплення, повідомляють на сайті асоціації.

Деякі країни й зараз просять перед приїздом зробити щеплення від певного інфекційного захворювання. Наприклад, в Танзанії рекомендують зробити щеплення від жовтої лихоманки, те ж саме в Домінікані. Але чи буде вакцина від коронавірусу обов'язковою?

Зараз жодна країна не висуває вакцинацію як вимогу, а скоріше рекомендує зробити щеплення. Немає такого, що людину не пустять в країну через відсутність вакцинації. Наразі строгих правил немає, – каже Вікторія Лонська, керівник одного з офісів туристичної компанії «Поїхали з нами».

Виходячи з того, що Європа так і не відкрила кордони для туристів, то ймовірно деякі країни ЄС відкриються для тих, хто покаже довідку про вакцинацію, передбачає Лонська. Це буде на відразу. Мандрівникам слід очікувати пред'явлення доказів імунізації, щойно вакцина стане доступною для більшості людей.

Чи можуть в Україні примусити вакцинуватися?

В Україні є кілька законів, в яких йдеться про вакцинацію:

  • Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров'я» (ст. 10). Згідно із законом, кожен громадянин мусить піклуватися про своє здоров'я і здоров'я дітей, не шкодити здоров'ю інших громадян, проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення.
  • Однак в цьому ж законі, в статті 43, йдеться про те, що пацієнт мусить дати згоду на будь-яку медичну допомогу, зокрема й на щеплення. Виняток може бути тільки в разі прямої загрози життю, як, наприклад, у випадках сказу, коли щеплення робиться незалежно від волі пацієнта.
  • Закони України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя». передбачають обов'язковість щеплень від туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, коклюшу, правця та кору.
  • Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» окремо говорить про можливість проведення обов'язкових щеплень в разі поширення особливо небезпечних інфекцій на певних територіях. Однак для застосування цих положень мають прийматися додаткові підзаконні нормативні акти.
  • У ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», сказано, що дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється.

На що може піти держава, щоб вакцинувати людей?

Вакцинація може стати найзручнішим і простим варіантом. Наприклад, вакциновані отримують швидкий доступ до подорожей, можуть вільно ходити в кафе, ресторани, кіно. А ті, хто відмовляється від вакцинації – мусить регулярно здавати ПЛР-тест і відслідковуватися як ймовірна контактна особа у спеціальному додатку. Таким чином може бути налагоджена система мотивації вакцинуватися.

Має бути налагоджена система, яка б враховувала базові права, водночас стимулювала вакцинуватися. Наприклад, якщо говорити про подорожі, то має бути «зелений» і «червоний» коридор. Тобто, вакцинований вільно перетинає кордон, а невакцинований мусить здавати ПЛР-тест при перетині кордону, надавати довідку, повідомляти куди він їде і де буде залишатися на самоізоляції, а також проходити ПЛР-тест через кілька днів після приїзду. Коли будуть зелені та червоні коридори, то людям буде простіше вакцинуватися, ніж сидіти на самоізоляції і здавати двічі ПЛР-тест, – говорить Вадим Арістов.

Те ж саме може працювати в установах, де високий ризик інфікування – фітнес-центри, ресторани, кафе, дискотеки, нічні клуби, кінотеатри та театри.

Ці місця мусять мати два коридори – «червоний» і «зелений». При вході людину сканує QR-код, відзначаючи, що він тут був у певний час. Коли знаходять хворого, то автоматично всім контактним розсилається повідомлення про те, що вони мусять самоізолюватися. Відповідно, люди будуть розуміти, що без вакцини – це ризик бути в самоізоляції.

Така система відстеження з початку пандемії працює в багатьох країнах: у Південній Кореї, Японії, Німеччині, Польщі та ін.

Автор: І like News (28991
Читайте також