Україна розширює свій арсенал: Німеччина підписала нові контракти на поставку систем IRIS-T
20:29 26.05.2023
254

Україна отримає додаткову поставку систем протиповітряної оборони IRIS-T від Німеччини, яка сприятиме посиленню обороноздатності країни. Сьогодні були підписані додаткові контракти на поставки цих систем, повідомив Олексій Макеєв, посол України в Німеччині.

Система протиповітряної оборони IRIS-T, яку українці прозвали "Іриска", вже продемонструвала свою ефективність, врятувавши декілька українських життів. Її поставки були офіційно оформлені сьогодні у місті Юберлінген на Боденському озері.

Очікується, що у найближчому майбутньому установки та ракети IRIS-T SLM/SLS надійдуть до України. Це стане ще одним кроком до зміцнення оборонної потужності країни.

Система протиповітряної оборони IRIS-T є сучасною розробкою Німеччини, завершена у 2014 році. Вона призначена для захисту цивільного населення від ракетних ударів. Ракети IRIS-T обладнані інфрачервоною головкою, яка дозволяє наводити їх на ціль без виявлення своєї присутності. Здатність ракет до удару на відстань до 40 кілометрів, при цьому самонаведення активується на відстані 20 кілометрів.

Системи IRIS-T, що передаються Україні, ймовірно, оснащені радарами TRML-4D. Ці радари здатні в режимі реального часу відстежувати понад півтори тисячі цілей. На відстані 250 кілометрів радар виявляє літаки, а на 120 кілометрах забезпечує супровід цілей та наводить ракети.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також