Україна та ЄС підпишуть угоду про «транспортний безвіз»
13:36 29.06.2022
264

Спеціальна Угода про транспортну лібералізацію між Україною та Європейським союзом буде підписана у середу у французькому Ліоні у рамках зустрічі директорату з транспорту Єврокомісії «Connecting Europe Days 2022».

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм.

«29 червня Україна остаточно отримає "транспортний безвіз" з країнами Європейського союзу», — написав він на своїй сторінці у фейсбуці.

Найєм наголосив, що ця подія має величезне значення для українських перевізників.

«З урахуванням майже п'ятикратного зростання автоперевезень, вже у вересні цього року через брак автодозволу експорт українських товарів міг зупинитися мінімум у напрямку двох сусідніх країн. Це сотні мільйонів доларів втрат щомісяця; і більше мільярда — за підсумками року», — навів приклад заступник міністра.

За його словами, ця угода допоможе також європейським споживачам знизити дефіцит і зростання цін на українські товари, а також безлічі європейських компаній, чиї офіси та виробничі бази продовжують працювати в Україні.

Угоду про транспортну лібералізацію підпишуть міністр інфраструктури Олександр Кубраков та єврокомісар з транспорту Адіна Велян, уточнив Найєм.

Також, він розповів, що коли почалась війна і закрились порти, майже 75% українських вантажів не можуть виїхати.

Скасування дозволів спрощує перевезення агропромислової продукції, нафти та газу, зазначив Найєм. За його словами, на українській території планують будувати перевалочні станції для врожаю.

“Не факт, що їх вистачить, цих можливостей, щоб перевозити врожай, до війни перевозили 5-7 млн тонн, зараз до 4 млн тонн, враховуючи, що за останні 4 місяці накопичилось близько 20 млн тонн, які треба вивозити, без відкриття портів це буде нереально”, — сказав Найєм.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також