Аграрний сектор України зазнає втрат понад 80 млрд доларів через російську агресію
18:36 21.02.2024
274

Аграрний сектор України поніс величезні втрати в результаті повномасштабної агресії РФ, сягнувши понад 80 мільярдів доларів у прямих збитках. За даними Київської школи економіки та її Центру досліджень продовольства та землекористування, проведених у співпраці зі Світовим банком, вартість зруйнованих активів досягла 10,3 мільярда доларів, що на 18% перевищує попередні оцінки від квітня 2023 року.

Основною статтею збитків стали пошкодження та руйнування сільськогосподарської техніки, на частку яких припадає 5,8 мільярда доларів, або 56,7% від загального обсягу збитків. Загалом, від рук агресора постраждало близько 181 тисячі одиниць техніки та устаткування.

Шкода, завдана крадіжкою або знищенням готової продукції, оцінюється в 1,97 мільярда доларів, збитки від пошкоджень зерносховищ становлять 1,8 мільярда доларів, а втрати від ушкодження багаторічних насаджень, тваринництва, аквакультури та рибальства також значні.

Внаслідок війни загальні втрати від зниження виробництва, зростання собівартості продукції та втрат у рослинництві та тваринництві вимагають значних інвестицій у реконструкцію та відновлення, загальна потреба в яких на наступні 10 років оцінюється у 56 мільярдів доларів. За пріоритетні потреби 2024 року, що становлять 435 мільйонів доларів, уже знайдено донорське фінансування, повідомляє KSE Агроцентр.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також