Більшість українських ММСП відновили діяльність після тимчасового призупинення через війну, показує дослідження UNDP
19:37 20.02.2024
276

Згідно з даними дослідження Програми розвитку ООН (UNDP), з моменту початку конфлікту в Україні, 64% мікро, малих та середніх підприємств (ММСП) були змушені тимчасово зупинити або закрити свою діяльність, але більшість з них уже відновила роботу.

Станом на жовтень 2023 року лише 9,6% підприємств, які зупинили свою діяльність, все ще перебувають під загрозою закриття, що є значним поліпшенням у порівнянні з 46,8% у червні 2022 року.

Дослідження підкреслює критичну роль ММСП у економіці країни, зазначаючи, що вони формують 99,98% усіх бізнес-суб'єктів, надають 74% робочих місць та виробляють 64% доданої вартості.

Відзначається, що, незважаючи на війну, підприємства адаптувалися до нових умов і змогли зберегти фінансову стабільність, з фінансовими втратами, які для більшості не перевищили 100 тисяч доларів США. Серед найбільш постраждалих секторів – будівництво та аграрний сектор, тоді як телекомунікації та консалтинг зазнали меншого впливу.

Близько 84% підприємств, які призупинили свою роботу на початку 2022 року, змогли відновити діяльність протягом шести місяців. Водночас підприємства у східних та південних регіонах України понесли в 1,5 раза більші збитки порівняно з компаніями на заході країни.

Близько чверті компаній скористались державною або міжнародною підтримкою, що виявилося критично важливим для виживання половини з них. UNDP наголошує на важливості розширення програм підтримки для бізнесу.

Після спаду завантаження виробничих потужностей ММСП з 72,4% до 45,7% у 2023 році, очікується їх зростання до 56%, із готовністю підприємств збільшити оборот на 50% у разі зростання попиту.

Незважаючи на погіршення фінансових перспектив, де понад 77% підприємств оцінюють свою ситуацію як погану або задовільну, компанії залишаються оптимістичними щодо майбутнього відновлення, плануючи зберегти повну зайнятість та інтегрувати внутрішньо переміщених осіб у свої колективи.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також