"Газпром" не забронював додаткові транзитні потужності через Україну і Польщу на лютий
17:30 17.01.2022
255

Російський енергетичний гігант "Газпром" не забронював потужності для транзиту газу для експорту по газопроводу "Ямал-Європа" на лютий, показали результати аукціону в понеділок.

"Газпром" і Кремль неодноразово заперечували припинення постачання газу, заявляючи, що всі тверді та довгострокові зобов'язання виконані. "Газпром" заявив, що російська газова компанія постачає газ понад контракти, коли у неї з'являються запити.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що "Газпром" виконав свої зобов'язання щодо довгострокових контрактів, і поклав провину за високі спотові ціни на газ на рішення Європи перейти до нестійких короткострокових ринкових цін. Він також стверджував, що німецькі споживачі газу перепродавали російський газ Польщі та Україні замість того, щоб задовольняти потреби власного ринку.

Іншими факторами, які сприяли зниженню запасів газу в Європі, були холодна зима минулого року, менше енергії з відновлюваних джерел енергії та високий літній попит на постачання зрідженого газу до Азії.

"Оператор ГТС України" розподілив пропоновані потужності двома маршрутами: на газовимірювальній станції "Суджа" було запропоновано 9,8 млн куб. м на добу, ще 5,2 млн. куб. м на добу - на ГВС "Сохранівка".

Всі вони залишилися незатребуваними, свідчать результати сесії.

Зазначається, що у "Газпрому" діє довгострокове бронювання українських потужностей обсягом 40 млрд куб. м – це 109 млн куб. м на добу.

У січні російський монополіст використовує ці потужності наполовину - середнє прокачування за 15 днів становить 53 млн куб. м на добу.

Крім цього, "Газпром" відмовився бронювати на лютий потужності польської ділянки газопроводу "Ямал-Європа" із запропонованих 89 млн куб. м/добу.

Повідомляється, що на січень російський концерн бронював потужності 19,3 млн куб. м/добу, але поки що не користувався ними.

У грудні 2021 року "Газпром" також не робив місячного бронювання та викуповував потужності газопроводу за потребою на добових аукціонах.

 

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також