Готуються до приватизації: Сенс Банк та Укргазбанк в Україні
16:04 24.03.2024
263

Два державні банки, Сенс Банк та Укргазбанк, готуються до приватизації за ініціативи Меморандуму із Міжнародного валютного фонду (МВФ). Згідно з документом, до кінця травня 2024 року буде обрано міжнародно визнаного фінансового консультанта, який розробить комплексний план дій щодо продажу цих банків. Основним критерієм для відбору консультанта стане його міжнародний досвід у продажу фінансових установ.

Консультант також буде залучений до розгляду можливості оновлення загальної стратегії державних банків в умовах воєнного стану та стратегії для окремих державних банків. Підготовка до приватизації передбачає також оновлення проекту закону про приватизацію державних банків і його подання до парламенту до кінця березня 2024 року.

Влада України зобов'язалася, що всі системні банки з контрольним пакетом державної власності підпадатимуть під контроль Міністерства фінансів, а несистемні банки, які також перебувають у державній власності, не будуть рекапіталізовані за рахунок бюджетних ресурсів. Вони будуть передані до Фонду гарантування вкладів для вжиття заходів у разі порушення пруденційних вимог.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також