Історія та Символіка: День Державного Прапора України
10:12 23.08.2023
253

Сьогодні, 23 серпня, в Україні відзначається День державного прапора. Ця подія виникла внаслідок указу Президента у 2004 році, згідно з повідомленням від Українського національного інформаційного агентства (УНН).

Історія українського прапора має глибокі коріння. В історії знамен Київської Русі спершу переважали білі та червоні кольори, які символізували важливі аспекти. Згодом, після Хрещення, з'явилися синій та жовтий відтінки, які отримали широке використання.

Проте, питання кольору прапора не було єдиним у всій Україні. Особливо це стало відчутно під час послаблення центральної влади Києва, коли кожен князь встановлював свої уподобання.

Вже в XIII-XIV століттях, в українських військових загонах почали використовувати прапори з синім та жовтим кольорами. Однак Запорозька Січ відрізнялася малиновим прапором, який символізував їхню відмінність.

Сучасний синьо-жовтий прапор уперше з'явився публічно 25 червня 1848 року в Львові, коли його вивісили над ратушею. Ця подія спричинила зростання популярності синьо-жовтого стягу серед українців. Після революції 1905 року використання прапора також розповсюдилося в Наддніпрянській Україні.

Центральна Рада 22 березня 1918 року офіційно зробила синьо-жовтий прапор державним прапором Української Народної Республіки.

Після поразки у визвольних змаганнях та приєднання України до Союзу Радянських Соціалістичних Республік, використання синьо-жовтого прапора стало незаконним.

У складі УРСР, державним прапором був червоний прямокутник з синьою смугою внизу.

Однак, з розпадом СРСР на початку 1990-х років відбулося відродження національної державності та символіки. Перший національний прапор був піднятий 14 березня 1990 року у Стрию. Подібні вчинки стали поширюватися, і синьо-жовтий прапор підняли над ратушами Львова та Івано-Франківська.

24 липня, після прийняття Декларації про державний суверенітет України, синьо-жовтий прапор був піднятий біля Київради. І нарешті, 24 серпня після Акту про Незалежність України, синьо-жовтий прапор був офіційно введений у сесійну залу Верховної Ради.

4 вересня 1991 року, після важких дискусій, Верховна Рада ухвалила рішення про підняття прапора над будівлею українського парламенту.

28 січня 1992 року Верховна Рада схвалила постанову про Державний прапор, надаючи молодій українській державі важливий символ.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також