НАТО запропонує Україні новий пакет безпеки на саміті у Вашингтоні, але питання вступу залишається відкритим
14:19 04.06.2024
252

НАТО планує запропонувати Україні новий пакет безпекових заходів на щорічному саміті альянсу, який відбудеться цього літа у Вашингтоні. Втім, не очікується прийняття давнього прохання України про вступ до НАТО на тлі російського вторгнення, повідомляє Defense News.

Посол США в НАТО Джуліанна Сміт заявила, що в липні, крім представлення пакету безпеки, близько 32 країн завершують роботу над низкою двосторонніх угод щодо підтримки України. На даний момент завершено роботу над 13 угодами.

"Союзники представлять цілий пакет документів, які послужать мостом до членства України в альянсі", - зазначила Сміт у понеділок.

Вона також додала, що у декларації буде використано формулювання, яке відобразить прагнення України до членства.

"Частиною пакету буде інституціоналізація деяких видів двосторонньої підтримки, яка нині надається Україні, і передача її під командування НАТО. Це включатиме пошук нових ресурсів для наших друзів в Україні та забезпечення того, щоб Росія зрозуміла, що НАТО залишиться тут надовго", - підкреслила Сміт.

Президент України Володимир Зеленський звернувся з проханням прискорити процес вступу до альянсу незабаром після повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році. Однак на торішньому саміті в Литві НАТО відмовила в цьому проханні, натомість запропонувавши багаторічний пакет допомоги для зміцнення оборони та відмови від радянського обладнання.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 31 травня заявив, що членство України в НАТО стане найвищою гарантією її безпеки та забезпечить міцний мир і стабільність, необхідні для відновлення країни.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також