Нацбанк пропонує перейменувати "копійку" на "шаг" для відновлення історичної справедливості
16:04 02.09.2024
259

Національний банк України виступив з ініціативою замінити назву розмінних монет "копійка" на "шаг", аргументуючи це необхідністю відновлення історичної справедливості та сприяння дерусифікації. Про це йдеться у заяві НБУ.

За словами Голови Нацбанку Андрія Пишного, назва "копійка" символізує московську окупацію, і настав час повернути Україні власну національну ідентичність у грошовому обігу.

"Ми дослідили історію грошового обігу України і дійшли висновку, що "копійка" є символом московської окупації. Український народ сьогодні повертає собі все, що було несправедливо від нього відібране. Ми маємо своє, українське слово для дрібних монет – це слово "шаг"," – зазначив Пишний.

Регулятор підкреслює, що відродження назви "шаг" поверне українським монетам їхню власну ідентичність. Ця назва, яка походить з XVI–XVII століть, має глибокі історичні та мовні корені в українській культурі. Вона використовувалася під час Української революції 1917–1921 років і була закріплена законодавчо.

Зміна назви "копійка" на "шаг" є важливим кроком, наголошують у НБУ, оскільки нині "копійки" залишилися в обігу лише в державах, ворожих до України.

Автор: Павло Перушко
Читайте також