У ВР вирішили, що директора НАБУ буде призначати і звільняти Кабінет міністрів
18:29 19.10.2021
255

Верховна Рада України вирішила, що директора НАБУ призначає і звільняє з посади Кабінет Міністрів.


Як повідомляє Уніан, за ухвалення закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України" (реєстраційний номер 5459-1) проголосували 304 народних депутата.

Законом передбачено, що Кабінет міністрів приймає рішення про звільнення директора НАБУ з посади, якщо за нього проголосувало не менше двох третин від посадового складу уряду.


Також наголошується, що директором НАБУ може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше 10 років, досвід роботи на керівних посадах в державних органах, установах, організаціях, в тому числі за кордоном, або в міжнародних організаціях не менше п'яти років, володіє державною мовою і здатний за своїми діловими і моральними якостями, освітнім і професійним рівнем, станом здоров'я виконувати відповідні службові обов'язки.

Визначається, що НАБУ є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, який займається корупційними та іншими кримінальними правопорушеннями.


Законом визначено, що Кабінет міністрів спрямовує і координує діяльність Національного бюро.
Акти НАБУ не можуть бути скасовані повністю або в окремій частині Кабінетом міністрів.
Законом передбачено, що директор Антикорупційного бюро може бути відсторонений від посади або від виконання посадових, службових обов'язків тільки на підставах та в порядку, встановленим Кримінальним процесуальним кодексом України.

У разі припинення повноважень або звільнення директора НАБУ всі його повноваження здійснює перший заступник директора Бюро, а в разі його відсутності - один із заступників директора Бюро до дня призначення директора.

Автор: Мілана Запорожець
Читайте також