Рада ухвалила закон про енергоефективність
16:54 21.10.2021
252

Верховна Рада ухвалила закон «Про енергетичну ефективність», який, зокрема, передбачає проведення на великих підприємствах енергоаудиту раз на чотири роки, а також встановлення цільового показника щорічного скорочення споживання енергії.

За ухвалення у другому читанні відповідного законопроєкту №4507 проголосували 282 депутати із 226 необхідних.

Тепер Кабінет міністрів має кожні 3 роки затверджувати Національний план дій з енергоефективності.

Згідно з пояснювальною запискою, закон спрямований на виконання міжнародних зобов'язань України в рамках договору про заснування Енергетичного Співтовариства та Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.

Закон покликаний врегулювати ключові питання розвитку енергоефективності та осучаснити підходи до них, оскільки чинний на сьогодні закон про енергозбереження був ухвалений аж у 1994 році.

У документі депутати передбачили розробку державних програм про енергоефективність для будівель установ, але депутати не проголосували за правку, яка передбачає джерела фінансування таких програм.

Органи влади, як державні, так і місцеві, зможуть орендувати чи купувати приміщення в будівлях, енергоефективність яких не нижча за мінімальні вимоги до енергетичної ефективності. Винятки можливі лише для об'єктів культурної спадщини, оренди чи купівлі будівлі з метою реконструкції, придбання будівель з метою їх подальшого продажу без використання для власних потреб.

З метою забезпечення сталого підвищення енергоефективності кінцевого споживання енергії встановлюватиметься цільовий показник щорічного скорочення споживання енергії. Він має становити не менш як 0,8% сукупного річного обсягу постачання енергії споживачам, усередненого за період із 1 січня 2017 року по 31 грудня 2019 року.

Закон запроваджує енергоаудит на підприємствах. Суб’єкти великого підприємництва в значенні, наведеному в Господарському кодексі України, зобов’язані будуть проводити енергетичний аудит кожні чотири роки.

Передбачене також широке впровадження систем енергетичного менеджменту.

Як повідомлялося, Україна та Європейський інвестиційний банк у межах технічної підтримки реалізації проєкту «Енергоефективність громадських будівель в Україні» укладуть угоди про надання грантів у розмірі 2 млн євро.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також