ВР ухвалила закон про формування ВККС
15:30 29.06.2021
266

Верховна Рада ухвалила закон, що дає змогу відновити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) України. За відповідний законопроект № 3711-д "Про внесення змін до закону "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів щодо відновлення роботи ВККС" у цілому проголосували 293 народних депутати.

Перед тим парламент розглянув понад сотню правок. Більшість із них, які не отримали підтримки профільного комітету з правової політики, були відхилені, за винятком правки, яка надає вирішальне право голосу при формуванні комісії з відбору членів ВККС міжнародним експертам.

Законопроєкт 3711 про формування ВККС був ухвалений у першому читанні 3 березня. Але представники громадськості, зокрема, Фундація DeJure, розкритикували зміст документу, вказавши на те, що він залишає повноваження формувати ВККС за Вищою радою правосуддя.

Активісти закликали депутатів ухвалити правки, які залишатимуть вирішальне право голосу за міжнародними експертами, а право визначати остаточний склад – за конкурсною комісією, а не ВРП.

 

Читайте також