Понад 360 повідомлень викривачів та перше рішення суду: як працює Єдиний портал у боротьбі з корупцією в Україні
10:02 07.10.2023
253

Протягом першого місяця функціонування Єдиного порталу повідомлень викривачів надійшло більше 360 повідомлень про корупційні правопорушення. Керівниця відділу розвитку Інституту викривання Національного агентства з питань запобігання корупції, Анастасія Ренкас, також повідомила про перше рішення суду щодо виплати винагороди викривачу.

За цей період, портал вже зібрав велику кількість повідомлень, і якість цих повідомлень покращилася. Зокрема, зазначено, що люди стали більш відповідально ставитися до своїх повідомлень та звернень, представляючи більше фактичних даних та розуміючи, як правильно донести їх до владних органів.

Ренкас також відзначила, що в Україні існують інші канали для повідомлень про корупційні правопорушення, які активно використовуються. Найчастіше повідомлення стосуються конфлікту інтересів у сфері державної служби, митної служби, а також неправомірних вигод, які отримують посадовці від бізнесу або фізичних осіб-підприємців.

Однак, найбільше вражає те, що вже було видано рішення суду щодо виплати винагороди викривачу у розмірі 13 мільйонів гривень. Ренкас підкреслила, що викривання може стосуватися різних сфер, таких як тендерні закупівлі та конкурси.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також