Польща поступилася та розблокувала €18 мільярдів допомоги ЄС для України
09:00 16.12.2022
252

Польща офіційно приєдналася до чотиристороннього врегулювання ЄС, яке включає фінансову допомогу ЄС для України (18 млрд євро у 2023 р.), затвердження угорського KPO, заморожування 6,3 млрд євро в рамках «грошей для верховенства права» та згода на реформу ОЕСР щодо податку на прибуток, для чого потрібна була одностайність 27 країн ЄС.

Польська сторона публічно не озвучувала причини блокування цього пакету протягом кількох десятків годин під поверхневими гаслами спротиву реформі КІП.

Польща мала застереження не до виділення допомоги Україні, а щодо накладення податків на великі корпорації. Раніше Польща виступала проти введення мінімального корпоративного податку на найбільші суб'єкти господарювання на рівні 15%. Позиція Польщі полягала в тому, що найбільші економічні гіганти повинні платити податки там, де вони отримують прибуток. Введення такого податку вимагає одностайності в ЄС.

Позиція Польщі полягала в тому, що питання допомоги Україні і всі інші потрібно розглядати окремо, а не разом. Під час брифінгу для ЗМІ у четвер у Брюсселі глава польського уряду Матеуш Моравецький назвав об'єднання цих питань в один пакет "непотрібною помилкою". Він додав, що Польща підтримує надання макроекономічної допомоги Україні.

Зрештою Польща поступилася в цьому питанні і компроміс в ЄС було досягнуто.

Автор: Богдана Валігура
Читайте також