Істотно підвищився показник ввезених авто в Україні: дослідження
19:00 20.01.2023
253

У 2022-му середній вік авто, які ввозили в Україну, становив 12,3 років. Цей показник зріс на два роки і став найвищим за останнє десятиліття, свідчить статистика Opendatabot.

Зростання середнього віку авто – побічний ефект нульових ставок на розмитнення, вважають аналітики.

«Нульові ставки мали допомогти людям, що залишилися без автівок внаслідок збройної агресії РФ, придбати недорогу машину – найчастіше це автівки, що вже були у вживанні», – кажуть у Opendatabot.

У 2022 році 67% ввезених в Україну уживаних машин були старше 10 років.

Статистика не підтверджує тезу про те, що старішання автопарку українців негативно відбивається на безпеці на дорогах, зазначають аналітики. Наприклад, за даними Нацполіції, за весь 2021 рік зафіксували 58 ДТП через керування несправними транспортними засобами. Це 0,2% від загальної кількості аварій в країні.

Загалом протягом 2022-го в Україну ввезли майже 535 тисяч автівок, це на 60% менше, ніж попереднього року. Кількість ввезених машин була такою ж, як у період пандемії у 2020-му.

Найбільшу кількість авто ввезли у травні та червні,  у період, коли діяли пільгові ставки на розмитнення. З липня, коли перестало діяти «нульове розмитнення» імпорт автомобілів знизився.

Автор: Богдана Валігура
Читайте також