Рада підтримала ратифікацію Стамбульської конвенції
13:38 20.06.2022
262

Верховна Рада у понеділок, 20 червня, ратифікувала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству (Стамбульську конвенцію). Законопроєкт №0157 про ратифікацію підтримали 259 депутатів.

Ратифікація Стамбульської конвенції вважається гарним сигналом напередодні саміту ЄС щодо готовності України впроваджувати необхідні реформи, оскільки для держав-членів ЄС це є своєрідним "маркером цивілізованості". 

Це рішення, що відкладалося багато років - зокрема через позицію Всеукраїнської ради церков - було особливо важливими для Нідерландів та Швеції – двох країн-скептиків, які зрештою погодилися підтримати статус кандидата для України. 

Україна не розглядає жодне з положень конвенції як таке, що зобов'язує її до зміни Конституції, Сімейного кодексу чи інших законів щодо інститутів шлюбу, сім'ї та усиновлення.

Виконання зобов'язань Конвенції на тимчасово окупованих територіях не гарантується, а будь-які створені там органи є нелегітимними, їхні акти, рішення та документи є недійсними та не створюють жодних правових наслідків.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також