Рада ЄС схвалила підписання угод у сфері міжнародної авіації з чотирма країнами
18:00 29.06.2021
500

28 червня Рада ЄС дала згоду на підписання трьох угод у сфері авіації з країнами Європейської політики сусідства (ЄПС), а саме з Україною, Вірменією і Тунісом. Також вона схвалила підписання угоди про повітряний транспорт з Катаром. Ці документи відкриють ринок повітряних перевезень, пропонуючи нові можливості як для клієнтів, так і для операторів. За допомогою ефективнішого сполучення, угоди сприятимуть торгівлі, туризму, інвестиціям та економічно-соціальному розвитку. 

Коментуючи це рішення, Міністр інфраструктури та житлового будівництва Португалії (країни, яка наразі головує у Раді ЄС) Педро Нуну Сантуш зазначив: «Наразі Рада готова підписати чотири важливі авіаційні угоди, які збільшать доступ до ринку для авіаперевізників та покращать сполучення й свободу пересування для громадян. Водночас ці угоди забезпечать найвищий рівень безпеки та конкурентні ринкові умови».

Угоди з Україною, Вірменією і Тунісом усунуть ринкові обмеження щодо країн-сусідів ЄС і пов’яжуть ці країни з внутрішнім авіаційним ринком Євросоюзу. Це відбудеться з огляду на те, що ці країни застосовуватимуть авіаційні стандарти ЄС і будуть впроваджувати авіаційні правила Союзу.

Угода з Катаром відкриє ринок рівноцінно з усіма 27-ма країнами-членами; вона оновить правила та стандарти, що нині поширюються на перельоти між Катаром та ЄС. Це перша така угода між Євросоюзом та країною Перської затоки.

Усі чотири угоди містять надійні екологічні та соціальні положення, а також норми щодо справедливої конкуренції, підкріплені потужними механізмами їх забезпечення, аби уникнути будь-якого порушення умов конкуренції чи інших зловживань. 

Рішення щодо України, Вірменії та Катару дозволяє застосування угоди на тимчасовій основі до завершення процедур, необхідних для набуття ними чинності.

Очікується, що чотири угоди будуть підписані восени 2021-го року. Кожна угода повинна бути ратифікована кожною країною-членом ЄС, Європейським Союзом та іншою стороною.

Читайте також